Sateenkaariperheen kuviot vaativat hiukan ohjeistusta

Kun äiti asuu yhdessä äipän kanssa, lapset joutuvat ensin selittelemään kuviota kavereilleen. Pian joustavasti suhtautuvat lapset tottuvat kuitenkin siihen, että kaverin perheessä molemmat aikuiset ovatkin naisia.

Kotimaa
Virpi elää sateenkaariperheessä.
Iina Kluukeri / Yle

Kolmen lapsen äiti Virpi miettii, että hän itse on sateenkaariperheen äitinä kohdannut hyvin vähän ennakkoluuloja asuinpaikassaan Keski-Pohjanmaan Kokkolassa.

Lapset ovat joutuneet koulussa kavereilleen selittelemään perheen kuvioita. Tilanne on tullut eteen, kun kaverit ovat ensimmäisen kerran tulleet kyläilemään.

- Kaverit ovat katselleet, että jaahas - äidilläsi on kaveri täällä kylässä. Tai hetkinen, tuo toinenkin nainen asuu täällä. Lapset ovat huomanneet, että perheessämme on joku eri lailla kuin heillä kotona.

- Tytöt ovat selittäneet, että äiti tosiaan asuu ja nukkuu ja seurustelee tuon kanssa. Että tuo toinen on niin kuin äitipuoli. Ensin on kyselty, sitten joviaalit lapset ovat tottuneet asiaan, selittää sateenkaariäiti Virpi.

Suvaitsevaisuuden haaste

Virpi elää tällä hetkellä yksinhuoltajan elämää kolmen lapsensa kanssa. Hän pohtii, että erilainen äitiys tuo tietynlaista haastetta.

- Ehkä suvaitsevaisuuden haastetta on ollut enemmän. Toivon, että lapset oppivat moninaisuuden arvon ja toisen ihmisen arvostamisen, olipa hän minkälainen tahansa. Että tulisi ihminen aina kohdatuksi. Sellainen haaste minulla on ollut.

Ehkä suvaitsevaisuuden haastetta on ollut enemmän. Toivon, että lapset oppivat moninaisuuden arvon ja toisen ihmisen arvostamisen.

Virpi, sateenkaariperheen äiti

Muuten äidin tuskat ja ilot ovat samanlaisia kuin äideillä yleensä.

Isät mukana kuvioissa

Virpin kolmilapsinen sateenkaariperhe elää nyt eroperheen elämää. Vuosi sitten tuli avioero naisesta.

Kaksi lapsista on syntynyt avioliitosta miehen kanssa. Lasten isä on mukana lasten elämässä. Kolmannen lapsen isän kanssa on yhteishuoltajuus. Kuopuskin tapaa isäänsä säännöllisesti.

Virpi on halunnut, että lapsilla on isä mukana kuvioissa. Siitä he myös saavat miehen mallia.

Perheessä on laajemmin ajatellen muitakin sateenkaariperheiden jäseniä. Virpin molemmat sisaret elävät sateenkaariperheissä.

- Sitä kautta on tullut enemmänkin sitä ihmettelyä, että miten teillä on noin heterogeeninen perhe.

Vaikka ennakkoluuloja ei kohtaa usein, kyselyitä kyllä. Virpi muistelee, että häneltä on kysytty, haluaako hän omista lapsistaan homoseksuaaleja. Uskonnostakin on kysytty.

Miten sitten kahden äidin perheessä hoituvat tittelit? Kuka on äiti?

- Sisareni perheessä biologinen äiti on äiti ja puoliso on äippä. Myös minun perheessäni biologista äitiä on kutsuttu äidiksi. Kumppania on taas kutsuttu nimeltä.