Joulupostimerkistä jupinaa -korttien viivakoodit eivät peity

Tämän vuoden kolmionmuotoinen joulumerkki ei toiminutkaan joulupostikorteissa. Korttien viivatkoodit jäivät lähettäjien mielestä ikävästi näkyviin.

Kotimaa
Joulupostimerkki kiinnitettynä postimerkkiin
Ei ole kaunis kokonaisuus. Joulupostimerkki ei peitä postikorttien viivakoodia.Miki Wallenius / Yle

Itellan halvempi 0,60 euron hintainen joulupostimerkki oli tänä jouluna erilainen. Kauniin merkin aiheena joulukuusi, jota korosti kolmion muoto.

Erikoinen muoto toi kuitenkin mukanaan ongelman, josta kuluttajat ovat valittaneet niin sosiaalisessa mediassa ja kuin pöytäkeskusteluissakin.

Postimerkistä tuli niin pieni, ettei se peittänytkään joulukortteihin painettua viivakoodia.

Kauneusvirhe, joka tuntuu kuluttajia harmittavan. Viivakoodin viereen on joissakin korteissa lisäksi painettu hinta, jota vastaanottajalle ei missään nimessä haluttaisi näyttää.

- Minua kun tuppaa se viivakoodin näkyminen jostain syystä ärsyttämään niin maan vietävästi - ja niin ärsyttää sekin jos joudun laittamaan merkin väärin päin! kirjoittaa nimimerkki Tiitinen Postcrossing-palstalla.

- Kuulin ongelmasta ensimmäisen kerran työpaikalla, kun työkaverit siitä huomauttivat, myöntää merkin suunnitellut turkulainen kuvittaja graafinen suunnittelija Nina Rintala Turusta.

Joulupostimerkin muoto ei ollut kuitenkaan hänen ideansa, vaan se tuli annettuna Itellalta.

Rintala muistuttaa, että samanlaista jupinaa syntyi myös muutama vuosi sitten kun markkinoilla oli läpinäkyviä postimerkkejä.

Viivakoodi piti alunperin peittää postimerkillä

Viivakoodivalitukset ovat tiedossa myös Suomen johtavassa korttitehtaassa, hämeenlinnalaisessa Paletti oy:ssä.

- Nykyinen viivakoodin koko on vakiintunut aikoinaan kaupan kanssa, mutta olemme miettineet että koodin koko voisi olla pienempi kun kassojen lukulaitteet ovat parantuneet, sanoo Paletin toimitusjohtaja Ville Laakso.

Laakson mukaan koodin paikka oikeassa yläkulmassa määräytyi aikoinaan sen mukaan, että se piti pystyä peittämään postimerkeillä.

- Tätä samaa ongelmaa on ollut muidenkin merkkien kanssa. Koodia ei vain aina saada peittoon.