Yhden miehen urakka

Akaan Viialassa vanhassa nahkatehtaassa sijaitsee yksi Suomen hurjimmista työmaista. Yksi mies on nimittäin ottanut harteilleen koko rakennuksen satojen ikkunoiden korjauksen. Koko urakka hoituu vieläpä käsityönä alkuperäisiä työtapoja noudattaen.

Kotimaa
Ikkunankorjaaja

Toiset korjailevat muutaman ikkunanpokan autotallissa tai kellariverstaassa - toisilla mittakaava on hieman suurempi.

Kangasalta lähtöisin oleva Esa Karhula päätyi keikkamuusikon uran jälkeen entisöimään muun muassa kirkkojen ikkunoita. Lasiliikkeen palkkalistoilla nuorena kartutetuille taidoille löytyi Akaassa käyttöä yritystaloksi muuttuvassa nahkatehtaassa.

- Pari kuukautta ehdin olla eläkkeellä. Taidan vaan olla niin työllä pilattu ihminen, että jotain oli pakko tehdä.

Nahkatehdas perustettiin 1920-luvulla, ja se oli pitkään yksi Viialan kolmesta suuresta teollisesta työntantajasta. Tehdas kuitenkin kaatui konkurssiin vuonna 1995, ja nykyään rakennuksessa pitävät majaa pienyritykset, harrastepajat ja kulttuuriyhteisöt.

Päivä kerrallaan

Vanhojen tiiliseinien sisällä on vierähtänyt jo päivä jos toinenkin.

- Reilu vuosi tässä on jo mennyt. Vuosi ja kaksi kuukautta, tarkalleen, Esa Karhula sanoo.

Karhula entisöi kirkkoja rannikkoseudulla, ja halusi palata lähemmäs kotikontuja. Tavoitteena oli myös löytää jokin pieni työmaa eläkepäivien ratoksi. Ja sellainen löytyi.

Häämöttääkö urakan valmistuminen jo horisontissa?

- Ei häämötä. Horisontissa on vain loputtomasti ikkunoita, Karhula nauraa.

Vanhat pokat ovat hyvää puuta ja tukevasti tehtyjä. Uudet ruudut Esa Karhula leikkaa lasista, joka muuten päätyisi kaatopaikalle. Kittikin kokkaillaan omin käsin.

Hätiköinti ei auta

Mitä enemmän ikää kertyy, sitä suuremmiksi nämä projektini alkavat käydä.

Esa Karhula

Oli selvää, että perinteikkään nahkatehtaan ikkunat korjataan vanhoilla menetelmillä, vaivaa säästämättä.

- Olen nähnyt sellaistakin, että vanhat ruudut poistetaan, pannaan yksi iso ruutu ja sen päälle rimoja. Se on rivon näköistä. Parempi olisi, ettei tehtäisi ollenkaan, Esa Karhula päivittelee.

Urakka etenee omalla tahdillaan. Tekijän ei tarvitse pelätä myöhästymissakkoja eikä seuraava työmaa paina päälle. Vielä.

- Mitä enemmän ikää kertyy, sitä suuremmiksi nämä projektini alkavat käydä. No, ehkä tämän jälkeen lähden vaikka katusoittajaksi Espanjaan.