Tieteisgurut listasivat parhaat maailmanloput

Maailmanloppu on innoittanut kirjailijoita, elokuvantekijöitä ja muusikoita. Iron Sky -ohjaaja Timo Vuorensola, kirjailija Maarit Verronen ja sarjakuvataiteilija Petri Hiltunen kertoivat Yle Uutisille suosikkinsa.

kulttuuri
Kirsten Dunst
Nordisk Film

Timo Vuorensola (elokuvaohjaaja, Iron Sky)

Sir Elwoodin Hiljaiset Värit: _Viimeisellä rannalla _(kappale)

Kun maailma joskus loppuu, se on murheelliseniloinen, elämää juhlistava tapahtuma. Sir Elwoodin Hiljaiset Värit on taltioinut reippaaseen rytmiin ydintuhon väistämättömyyden, mutta lähestyy asiaa ihmiskohtaloiden kautta. Melkeinpä iloluontoinen ralli pakottaa kyyneleet silmiin ja hymyn suupielille. Ground Zero. (Vuorensolan Spotify-lista kotimaisista maailmanlopun kappaleista löytyy täältä (siirryt toiseen palveluun).)

Melancholia(elokuva)

Depressiosta kärsivät joutuvat kuulemaan melko usein pirtsakkaa "no, ei se nyt maailmanloppu ole" -hihkaisuja. Paitsi että se on. Ihan oikea, aito, todellinen maailmanloppu. Lars von Trier käsittelee masennusta todennäköisesti kaikista rehellisimmin ja samalla kaikista suorimmin, oikean maailmanlopun kautta. Maata lähestyy asteroidi joka tulee tuhoamaan kaiken elämän maapallon pinnalta, ja sitä ei voi edes Jack Bauer pysäyttää.

Maarit Verronen (kirjailija, Kirkkaan selkeää)

Cormac McCarthy: _Tie _(romaani)

Vaikuttavaa ja järkyttävää romaanissa on kuvaus siitä, miten ihmiset toimivat kun toivo uhkaa kadota. Hidas kuoliaaksi kituminen ei jalosta ketään eikä mitään, mutta inhimillisyyden rippeet on ehkä silti mahdollista säilyttää. Aikuinen tarvitsee syyn elää, ja lapsi tarvitsee rakastavan ja huolehtivan ihmisen turvakseen.

Petri Hiltunen (sarjakuvataiteilija, Väinämöisen paluu)

Charles Berlitz: Maailmanloppu 1999(tietokirja)

Niin vakuuttavaa asiaa että uskon siihen vieläkin! Ei nämä nykyiset apokalypsit ole mitään näiden vanhempien rinnalla. Tämä on oppikirjaesimerkki siitä, miten näitä kohuja masinoidaan. Kootaan yhteen muinaisia ennustuksia, pätkiä raamatusta, meedioita ja huolestuneita tiedemiehiä yksiin kansiin, 0sitten vedetään mutkat suoriksi ja selitetään kaiken tarkoittavan yhtä ja samaa asiaa. Lisätään Nostradamus, ja voila! (siirryt toiseen palveluun)

Neil Gaiman & Terry Pratchett: Hyviä enteitä(romaani)

Maailmanloppu kirjoissa on hankalampi käsite. Harvassa se nimittäin loppuu kokonaan - aina jää jonkinmoinen populaatio kituuttamaan. Neil Gaimanin ja Terry Pratchetin käsissä raamatullinen maailmanloppu saa ansaitsemaansa kyytiä kirjassa Hyviä enteitä (siirryt toiseen palveluun). Hauskuuden alla on myös ihan vakavaa ja älykästä pohdiskelua uskonnon ja elämän perimmäisistä arvoista. Miksi esimerkiksi Lusiferin poika, antikristus, olisi automaattisesti paha? Hänellä on sentään geenit arkkienkeliltä.

Paluu apinoiden planeetalle (elokuva)

Lähes tuntematon Paluu apinoiden planeetalle. Siinä päähenkilöt yrittävät pelastaa maailmaa tuomiopäivän aseelta ihmisten, mutanttien ja apinoiden taistellessa raunioiden herruudesta. Lopussa kuitenkin haavoittunut Taylor (Charlton Heston) päätyy itse laukaisemaan tuon superpommin lopen pettyneenä sodan kaikkiin osapuoliin. Maailma todellakin tuhoutuu! Näin uskomattoman pessimististä elokuvaa ei voinut tehdä kuin 70-luvulla. (siirryt toiseen palveluun) Tänä päivänä maailma jää henkiin jopa leffassa 2012!