Uusi vuosi tuo kymmeniä tuhansia venäläisiä Itä-Suomeen

Pohjois-Savoon odotetaan saapuvan lähes 10 000 venäläisturistia. Mikkelin seudulla talviasuttavat mökit myytiin täyteen jo marraskuussa. Myös Nurmeksen Bomba täyttyy vuodenvaihteessa venäläisistä.

Kotimaa
Venäläisiä matkailijoita nousee Kouvolan asemalla junasta.
Raine Martikainen / Yle

Uusi vuosi tuo taas venäläismatkailijat Itä-Suomeen. Kuopioon saapuu Moskovasta yhteensä neljä tilausjunaa perjantaina ja lauantaina sekä heti vuodenvaihteen jälkeen. Joensuuhun muutamia satoja venäläisturisteja tuo Petroskoista saapuva yöjuna. Ensi kertaa liikennöivä juna saapuu Joensuuhun lauantaina.

Itä-Suomeen saapuu lisäksi matkailijoita Mikkelin ja Kuopion kautta pohjoiseen menevissä junissa ja tilausbusseilla. Pietarin alueelta moni matkaa alueelle myös omilla autoillaan.

Kuopion Matkailupalvelun markkinointipäällikkö Merja Syrjänen uskoo sesongin olevan Savossa jopa aiempia vuosia vilkkaampi.

- Varovaisesti arvioiden maakuntaan voidaan odottaa saapuvan lähemmäs 10 000 venäläisturistia, Syrjänen arvioi.

Pohjois-Savossa rekisteröidään joulu-tammikuussa noin 35 000 yöpymisvuorokautta. Todellinen määrä on suurempi, koska lomamökeissä yöpymiset eivät näy virallisissa tilastoissa. Venäläismatkailijat jättävät alueelle myös merkittävän määrän rahaa.

Venäläismatkailijoiden alueelle jättämä rahasumma on hyvin huomattava.

Merja Syrjänen

- Kyllä he tuovat alueelle useita miljoonia euroja. Tutkimusten mukaan matkailija käyttää keskimäärin 110 euroa päivässä ja 263 euroa vierailunsa aikana. Tällaisena juhla-aikana ostetaan lahjoja ja tehdään ostoksia, joten venäläismatkailijoiden alueelle jättämä rahasumma on hyvin huomattava, Kuopion Matkailupalvelun markkinointipäällikkä Merja Syrjänen kertoo.

Presidentin puhe, kuohuviiniä, laskettelua ja retkiä lähialueelle

Uusi vuosi on venäläisille yksi vuoden tärkeimmistä juhlista. Venäläisittäin uudenvuoden vastaanotto ja illallinen aloitetaan kello 18 aikaan nostamalla malja vanhalle vuodelle, kertoo Venäjän matkailun asiantuntija Katja Renkas. Venäläiseen traditioon kuuluu myös presidentin Punaisella torilla pitämän uudenvuodenpuheen seuraaminen.

- Presidentin puheen seuraaminen on iso juttu venäläisille. Puhe loppuu Punaisen torin muurilla olevan tornin kellojen soittoon, jonka aikana skoolataan kuohuviiniä uuden vuoden kunniaksi, Renkas kertoo.

Presidentin puheen seuraaminen on iso juttu venäläisille.

Katja Renkas

Pohjois-Savossa venäläisille on tarjolla tuttuun tapaan majoitus- ja ohjelmapalveluiden järjestämiä retkiä. Viime kaudella venäläismatkailijoille räätälöityjä retkiä ja ohjelmia myytiin Kuopion alueella noin 700 kappaletta.

- Uutuutena meillä on tänä vuonna tarjolla retki kaviaarikaupunki Varkauteen ja tutustuminen ihmeellisiin instrumentteihin. Mukana ovat myös perinteisesti suositut retket joulupukin kotiin Rauhalahden Jätkänkämpälle ja Tervon Lohimaan jouluseikkailu, Kuopion matkailupalvelun Venäjän asiantuntija Katja Renkas kertoo.

Myös kipakka alkutalvi suosii nyt Suomeen tulevia uuden vuoden viettäjiä.

- Täällä on nyt varsin hyvä tilanne, koska on lunta on paljon. Moni tulee tänne jo ihan pelkästään lumen takia. Venäläiset haluavat myös lomallaan laskettelemaan ja se onnistuu nyt hyvin, Renkas iloitsee.

Vuokramökit myyty täyteen

Venäläisturisteja on tulossa eri puolille Itä-Suomea. Etelä-Savoon ja Mikkelin seudulle venäläismatkailijat saapuvat lähinnä omilla autoilla, alueelle tulee myös joitakin bussiryhmiä. Alueen vuokramökit vuodenvaihteen tienoilta on myyty täyteen jo marraskuussa, suurin osa niistä on mennyt vuokralle venäläisille.

Myös Nurmeksen Bomba täyttyy vuodenvaihteessa venäläisistä.

- Kaikkiaan Bomban alueelle on tulossa noin 450-500 venäläisturistia. Meilläkin on hotelli täynnä aina joulusta loppiaisen yli. Uuden vuoden tienoossa talo on täynnä venäläisiä, vain yksittäisiä huoneita on varattu muille matkaajille, Sokos Hotelli Bomban toimitusjohtaja Kimmo Rossi kertoo.