1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kiistelty Levemir-insuliini korvataan sittenkin

Sosiaali- ja terveysministeriö on muuttanut aikaisemman päätöksensä, jonka mukaan Levemir-niminen insuliini ei saisi enää Kela-korvausta. Korvauspäätös on voimassa ensi vuoden loppuun asti.

Toisin kuin sosiaali- ja terveysministeriö päätti joulukuun alussa, Levemir-insuliinivalmisteen Kela-korvattavuus jatkuu.

Aiempi päätös korvattavuuden poistamiseen johtui lääkeyhtiö Novo Nordisk Farman ja ministeriön hintalautakunnan hintakiistasta.

Novo Nordisk ei hyväksynyt hintalautakunnan edellyttämää ylimääräistä yhden prosentin hinnanalennusta Levemirille. Nyt lääkeyhtiö on tehnyt uuden korvattavuus- ja tukkuhintahakemuksen, jonka hintalautakunta hyväksyi torstaina.

Korvattavuuden menetys olisi tarkoittanut käytännössä sitä, että kymmenet tuhannet suomalaiset diabeetikot olisivat joutuneet vaihtamaan insuliinia Levemiristä johonkin toiseen. Kelan tietojen mukaan viime vuonna Levemir-kauppanimellä myytävästä detemir-insuliinista maksettiin korvaukset yli 36 000 vakuutetulle.

Sosiaali- ja terveysministeriön hintalautakunta kertoo, että se haluaa turvata lääkettä tarvitsevien hoidon jatkuvuuden. Päätös on voimassa 31.12.2013 saakka. Ensi vuonna lääkeyhtiön on tehtävä uusintahakemus.