Uusi psykiatriatalo tulee - sairaansijat vähenevät

Pohjoiskarjalaiset kärsivät keskimääräistä enemmän mielenterveyden häiriöistä. Silti psykiatriset sairaansijat vähenevät uuden Joensuuhun perustettavan psykiatriatalon myötä.

psykiatria
havainnekuva uudesta psykiatriatalosta
PKSSK

Psykiatriset sairaansijat vähenevät Pohjois-Karjalassa uuden psykiatriatalon myötä. Potilaspaikkoja on tällä hetkellä liki 130. Määrä pienenee noin sataan, kun psykiatrinen hoito keskittyy Kontiolahden Paiholasta Joensuun Tikkamäelle. Suuntaus on tämä, vaikka pohjoiskarjalaiset kärsivät keskimääräistä enemmän mielenterveyden häiriöistä.

Vähän tässä uhkakuvaa on pärjäämisen suhteen näin pienillä sairaansijoilla.

Pekka Ropponen
Vastaava ylilääkäri Pekka Ropponen.
Vastaava ylilääkäri Pekka Ropponen.Yle

- Jos meillä olisi ollut enemmän rahaa, niin kyllä kernaasti olisimme jonkin sairaansijan vielä lisää ottaneet, myöntää vastaava ylilääkäri Pekka Ropponen ja lisää:

- Toisaalta olemme nyt ihan valtakunnallisten tavoitteiden mukaisessa toiminnassa. Meillä on hyvä draivi psykiatrian klinikassa jo nyt päällä kehitettäessä tehostuvan avohoidon palveluita. Vähän tässä uhkakuvaa on pärjäämisen suhteen näin pienillä sairaansijoilla, mutta olen kyllä optimistinen ja uskon, että tästä vielä ihan hyvä tulee.

Psykiatriatalon ensimmäinen vaihe on edennyt peruskiven muuraukseen. Noin 34 miljoonaa euroa maksava yksikkö pysäköintitaloineen on kokonaisuudessaan valmis alkuvuonna 2016. Ensimmäisenä tiloihin muuttaa lasten- ja nuorisopsykiatria vuoden 2014 alussa.