"Jokin ihmeellinen evankeliumin taika siinä on"

Nukketeatterin keinoin kerrotusta evankeliumista on tullut monelle kuopiolaisille jouluperinne. Sytkyt-teatterin esitys on ollut ohjelmistossa jo 17 vuotta.

kulttuuri
Nukketaiteilija Juha Laukkanen esittelee jouluaiheisen nukketeatteriesityksen lavasteita.
Kalevi Pitkäkangas / Yle

Kun nukketaiteilija Juha Laukkanen harjoitteli Jouluevankeliumin kantaesitystä varten, näytöstä hierottiin niin perusteellisesti, että ohjaaja Sina Kujansuun koirakin ikävystyi. Teksti perustui evankeliumin vanhaan suomennokseen, ja Laukkasella meni "joosefit ja daavidit sekaisin".

- Minä sanoin, että eikö tätä voisi tehdä vähän omin sanoin, mutta Sina vain komensi aina että "ja uusiksi!" Jossain kymmenennen kerran jälkeen kun Sina sanoi että uusiksi, hänen koiransakin huokasi ja meni lattialle makaamaan, Laukkanen nauraa.

En minä pikkuinen voi ruveta sitä muuttelemaan.

Juha Laukkanen

Tänä päivänä hänelle ei tulisi mieleenkään esittää evankeliumia omin sanoin, eikä edes uutena suomennoksena.

- Tarina on elänyt vuosituhansia – en minä pikkuinen Juha Laukkanen voi ruveta sitä muuttelemaan.

Perinnettä kuljetetaan eteenpäin

Kuopiosta ponnistavan Sytkyt-teatterin Jouluevankeliumi on ollut ohjelmistossa jo 17 vuotta. Viimeiset kolme vuotta sitä on esitetty Kuopion korttelimuseon kahvilassa, sitä ennen esityspaikkana oli Kuopion museon savutupa.

- Monet ovat tulleet sanomaan, että he ovat nähneet tämän jo kymmenen kertaa ja että heille tästä alkaa joulu. Joskus siellä on kolmessa sukupolvessa ihmisiä katsomassa, nukketaiteilija Juha Laukkanen hehkuttaa.

Laukkasen mukaan hänen omassa lapsuudessaan 1960-luvulla jouluevankeliumin lukeminen oli ehdoton perinne. Tänä päivänä yhä harvempi lapsi tuntee tarinan.

Joskus siellä on kolmessa sukupolvessa ihmisiä katsomassa.

Juha Laukkanen

- Yleisössä se on monelle uusi tarina, ja aikuiset saavat selostaa heille verollepanemista ja muuta. Mutta kyllä siinä jokin ihmeellinen evankeliumin taika on, joka rauhoittaa lapset katsomaan ja kuuntelemaan.

Sytkyt-teatterin nukke-esitys Jouluevankeliumi esitetään Kuopion korttelimuseon kahvilassa lauantaina kello 13 ja kello 14.