Nummi-Pusula ja Karjalohja jäävät historiaan

Nummi-Pusulan ja Karjalohjan kunnista tulee Lohjan kaupunginosia vuodenvaihteessa. Kunnantaloilla on tehty muuttoa Lohjan suuntaan jo usean viikon ajan.

Kotimaa
Nummi-Pusulan kunnan kyltti vanhan Turuntien varressa.
Nummi-Pusulan kunnan kyltti vanhan Turuntien varressa.

Nummi-Pusulan kunnantalo Nummella jää suureksi osaksi tyhjilleen kuntaliitoksen myötä. Kunnanjohtaja Eero Soinio on tyytyväinen liitokseen, vaikka kunnantalon kohtalo ja Nummi-Pusulan tarinan loppu vähän mieltä kaihertavatkin.

- Nummi-Pusula olisi pärjännyt itsenäisenäkin ihan hyvin, mutta jos kunnallispoliitikot ei työskentele koko sydämellään kotikuntansa hyväksi niin sitten on parempi tehdä liitos naapurin kanssa. Olen sanonut, että tämä Lohjaliitos on sellainen järkiavioliitto, että se rakkaus tulee sitten myöhemmin, Soinio hymähtää.

Siuntion ulosjäänti harmittaa

Karjalohjan, Nummi-Pusulan ja Lohjan liitosta on valmisteltu jo useamman vuoden ajan, joten liitosajatukseen on jo totuttu. Molemmissa liitoskunnissa harmitellaan kuitenkin Siuntion poisjääntiä aivan viimemetreillä alkukesästä.

- Olisi ollut erittäin hyvä, jos Siuntio olisi liittynyt Lohjaan tässä vaiheessa, mutta asiaan palataan muutaman vuoden sisällä ja melko varmasti Siuntio liittyy Lohjaan ja minusta se on oikein positiivinen kehityskulku, Nummi-Pusulan kunnanjohtaja ja tuleva Lohjan kaupungin kehittämispäällikkö Eero Soinio povaa.

"Haluaisin avioeron"

Karjalohjan kunnantalo ei hiljene, vaikka itsenäisen kunnan tarina päättyy vuodenvaihteeseen. Esimerkiksi yläkerran esikouluryhmä jatkaa toimintaansa kuten tähänkin asti ja alas tulee Lohjan kaupungin asiakaspalvelupiste. Karjalohjan kunnantalolta onkin haettu vuosien varrella apua monenlaisiin kysymyksiin.

- Kerran kun tulin syömästä niin tässä oli kaksi mummoa rollaattorin kanssa ja he olivat vakaasti tulleet hakemaan avioeropaperia minulta. Se oli ehkä yksi hämmentävimpiä kokemuksia. On täältä vuosien varrella kyselty vaikka mitä, Karjalohjan kunnanjohtaja Henri Partanen muistelee.