Joulun musiikkimyynti ei ole siirtynyt digiaikaan

Suomalaiset ostavat joululahjoiksi cd-levyjä, vaikka digitaalisen musiikin myynti kasvaa koko ajan. Levymyyntiä on piristänyt etenkin Vain elämää -tv-sarjasta koottu levy.

kulttuuri
Henkilö katselemassa cd-levyjä kaupassa.
Yle

Cd-levy pitää edelleen pintansa joulun musiikkimyynnissä. Siitäkin huolimatta, että digitaalisen musiikin myynti on kasvanut Suomessa tänä vuonna huomattavasti. Lahjaksi halutaan antaa käsinkosketeltava levy.

Joulun musiikkimyynnin vilkkaimmat päivät ovat käsillä nyt viikonloppuna. Kauppa käy samaa tahtia kuin vuosi sitten ja eniten ostetaan kotimaisia levyjä.

- Sieltä löytyy joululevyjä, nuorisolle Robinia ja One Directionia. Mutta ehkä se tämän vuoden ilmiö on tämä Vain elämää, kertoo Anttilan musiikin ostaja Jan Vuorinen.

Digimusiikki valtaa alaa

2000-luvun myydyimmäksi levyksi noussut Vain elämää on piristänyt kummasti laskevaa levymyyntiä. Erikoista on myös se, että albumit halutaan hankkia perinteisinä cd-levyinä, vaikka tarjolla ovat myös digitaaliset versiot. Varsinkin kun digitaalisen musiikin menekki on kasvanut Suomessa huomattavasti.

Viime vuonna digimusiikin osuus koko musiikkikaupasta oli alle 20 prosenttia, tänä vuonna jo kolmannes. Vauhdittajina ovat olleet nettimusiikkipalvelut kuten Spotify.

Taulukko.
Yle Uutisgrafiikka

- Joskatsoo naapurimaita sekä eurooppalaista ja maailmanlaajuista kehitystä, niin uskotaan, että digimusiikin kasvu jatkuu. Se tulee entisestäänkin vaan kiihtymään tai ainakin kaikki edellytykset sille on olemassa, sanoo Musiikkituottajien edustaja Lauri Rechardt.

Esimerkiksi Ruotsissa digitaalisen musiikin osuus musiikkikaupasta on jo 60 prosenttia.

Joulukuusen alle cd-levyjä

Joulun musiikkimyynnissä digimusiikin menekin kasvu ei kuitenkaan näy.

- Varmasti vaikuttaa muina ajanjaksoina, mutta näin jouluna cd-levyt pitävät pintansa ja ovat oiva lahjaostos, sanoo Anttilan musiikin ostaja Jan Vuorinen.

Helsinkiläinen Simon Mittler osti läheiselle lahjaksi Vain elämää -albumin juurikin cd:nä.

- Olen varmaan liian vanhanaikainen, vaikka olen niin nuori, mutta jotenkin tämä cd on niin helppo. Tiedän kyllä, että levy on helppo saada netistäkin, mutta se ei ole minulle jotenkin auennut. Cd on konkreettinen ja sen saa sinne joulukuusen alle, Mittler sanoo.