Koululaiset vaihtoivat maailmantuskan hyväntekeväisyyteen

Koulujen kansainvälisyyskasvatus innostaa nuoria vapaaehtoistyöhön. Esimerkiksi lasten oikeuksia edistävä Plan-järjestö tekee pääkaupunkiseudulla vuosittain noin neljänkymmenen koulun kanssa yhteistyötä. Auttamisen halu lähtee oppilaiden omasta tahdosta parantaa maailmaa.

Plan
Kulosaaren yhteiskoulun oppilaat keräsivät varoja kehitysmiaden tyttöjen hyväksi Kampin keskuksessa.
Kulosaaren yhteiskoulun oppilaat keräsivät varoja kehitysmiaden tyttöjen hyväksi Kampin keskuksessa.

Kansainvälisyyskasvatus on osa kaikkien koulujen opetusohjelmaa, mutta Kulosaaressa oppilaat kyllästyivät tuntemaan maailmantuskaa oppitunneilla. Nuoret päättivät tehdä jotain konkreettista sen eteen, että asiat olisivat paremmin. Opettaja Inka Witickin mukaan toimeen käytiin nopeasti.

- Maailman pahuudesta ahdistuneet oppilaat ovat itse alkaneet kyselemään, että mitä me voimme tehdä. Sitten on alettu tekemään jotain.

Kulosaaren yhteiskoulussa oppilaat voivat valita perinteisen joulukirkon sijaan vapaaehtoistyön. Perjantaina nuoret keräsivät kauppakeskuksessa rahaa kehitysmaiden tyttöjen hyväksi Girls Can -kampanjan nimissä. Hyväntekeväisyysjärjestö Plan ohjaa rahat tyttöjen koulutukseen ja lapsuuden turvaamiseen. Planin kampanjakoordinaattori Iida Maria Aalto pitää kohdetta erityisen hyvin koululaisille sopivana.

- Koulutuksen pitää olla laadukasta. Siitä ei ole mitään hyötyä, jos tytöt viettävät viisi vuotta koulussa, eivätkä silti opi lukemaan. Lisäksi heitä pitää suojella fyysiseltä väkivallalta ja ennenaikaisilta avioliitoilta,

Aikaa annetaan myös kotimaan vanhuksille

Kulosaaren koulun oppilaiden juuret ovat kymmenistä eri maista. Monet heistä ovat syntyneet Suomessa, mutta kansainvälinen tausta auttaa heitä ymmärtämään myös kehitysmaiden lasten ongelmia.

Seitsemäntoistavuotias lukiolaistyttö Hiam Elfadl on itse nähnyt, miten kipeästi köyhissä maissa apua tarvitaan. Joulukirkkoon hän ei olisi muutenkaan osallistunut elämänkatsomuksensa vuoksi. Keräyslippaan kanssa Kampin keskuksessa kiertely oli mieleinen vaihtoehto.

- En mennyt joulukirkkoon, koska olen muslimi. Olen itse käynyt Afrikassa ja nähnyt, kuinka paljon siellä tarvitaan koulutusta, vaikka meille suomalaisille se on itsestäänselvyys.

Kotimaassa oppilaat auttavat myös vanhuksia. Kulosaaren koulusta lähtee joka kuukausi oppilasryhmä tapaamaan Roihuvuoren vanhainkodin asukkaita. Kahden tunnin vierailulle on osallistunut 10-40 oppilasta. Tavoitteena on, että jokainen nuori kävisi vanhainkodissa kerran vuodessa.

- Nuoret ovat leiponeet, lukeneet, laulaneet ja vieneet vanhuksia ulos. Pienen hetken läsnäolo tuo ison ilon monelle vanhalle ihmiselle.