1. yle.fi
  2. Uutiset

Vuonna -85 -musikaalin menestyksekäs matka päättyy kyyneliin

Tampereen työväen teatterissa juhlitaan vuonna 2006 alkaneen urakan päätöstä. Suomen katsotuimman kotimaisen musikaalikantaesityksen on nähnyt 373 näytöksessä noin 280 000 katsojaa.

kulttuuri
Kuva Tampereen työväen teatterin Vuonna 85 -musikaalista.
Kuva Tampereen työväen teatterin Vuonna 85 -musikaalista.Yle

Vuonna -85 -musikaalin syyskuussa 2006 alkanut taival päättyy perjantaina. Päätösesitystä juhlitaan näyttävästi Tampereen työväen teatterin isolla näyttämöllä.

- Esityksessä tulee lavalle näyttelijöitä eri versioista, meillähän on vaihtunut paljon näyttelijöitä. Tällaisia pieniä herkkuja tarjotaan. Myös Pyynikin kesäteatterin Kuuma kesä -esityksen nähneille on oma herkkupalansa, ohjaaja Riku Suokas kertoo.

Suokas ei kuitenkaan suostu paljastamaan kaikkia illan erikoisuuksia.

- Mitenhän minä tämän muotoilisin? Kaikille, jotka ovat manserockia kuunnelleet, tulee jotain aika erityistä. Muuta en paljasta, muuten menee se yllätysmomentti.

Vuodet tiivistivät tekijäporukan

Ohjaaja Riku Suokas kertoo, että alunperin musikaalille ennusteltiin korkeintaan kahden vuoden ikää. Nyt Vuonna -85 on pyörinyt täysille katsomoille jo yli kuusi vuotta. Tiiviin teatteriporukan jäähyväiset musikaalille eivät ole helpot.

Ihan varmasti itketään, niin näyttämöllä kuin katsomossakin

Riku Suokas

- Koko tätä produktiota on leimannut puhdassydäminen naiivius. Ihan varmasti itketään, niin näyttämöllä kuin katsomossakin, Suokas sanoo.

Karoliinaa esittävä Petra Karjalainen allekirjoittaa Suokkaan sanat.

- Tunnelmat ovat jännittyneet, haikeat ja odottavat. Tulossa on erityinen ilta.

Musikaalista lukuisia eri versioita

Paitsi että musikaalista on kuuden vuoden aikana esitetty kolmea eri versiota, sitä on Riku Suokkaan mukaan tuunattu muutenkin matkan varrella.

- Olemme aina puolen vuoden välein korjailleet ja parannelleet esitystä, kokeilleet erilaisia biisivariaatioita ja repliikkejä. Tämä on ainutlaatuista, että olemme voineet hakea parasta mahdollista kombinaatiota.

Sami Hintsaselta esitys on jäänyt väliin ainoastaan kaksi kertaa sairastapauksen vuoksi. Hintsanen on siis kiivennyt Turmiolan Tommina lavalle 371 kertaa.

- Välillä tulee muistikuvia ensimmäisestä vuodesta, meinaan sanoa joitakin repliikkejä, joita ei ole neljään vuoteen enää ollut olemassakaan. Mutta kyllähän se tietysti aika hyvin on hallussa, väkisinkin tällä esitysmäärällä, Hintsanen sanoo.

Manserock ei pääse unohtumaan musikaalin myötä

Manserock-musikaalin taru jatkuu ensi kesänä Pyynikin kesäteatterissa. Tammikuussa puolestaan tulee ensi-iltaan Timo Koivusalon ja Riku Suokkaan ohjaama Vuonna -85 -elokuva.

Suokas ei suostu kuitenkaan kokonaan kuoppaamaan ajatusta, että esitystä vielä kuitenkin esitettäisiin joskus tulevaisuudessa.

- Meillä on ajatus, että tämä matka loppuu tähän. Mutta lainaan tässä Sean Connerya: never say never again. Eihän sitä koskaan tiedä, ohjaaja Riku Suokas sanoo.

Lue seuraavaksi