1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kysely: Enemmistö ei halua nostaa eläkeikää, mutta nipistäisi opiskeluajoista

Yle Uutiset kysyi tuhannelta suomalaiselta, mikä olisi paras keino pidentää työuria. Vastaajista vain vajaat parikymmentä prosenttia nostaisi eläkeikää. Liki puolet lyhentäisi sen sijaan opiskeluaikoja.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Kun eläkepäivät ovat käsillä, oravanpyörästä pääsyä ei tee mieli lykätä. Vain 16 prosenttia suosisi nykyistä korkeampaa ikää siirtyä eläkkeelle.

Tulos käy ilmi Yle Uutisten Taloustutkimuksella teettämästä kyselystä, johon osallistui noin 1 000 suomalaista.

Mielipide-erot näkyvät ikäryhmien välillä. Parikymppiset ovat myöhemmän eläköitymisen suhteen suopeimpia. Heistä viidennes nostaisi eläkeikää.

Kielteisimmin suhtautuu työuran syrjään päässeiden ja ruuhkavuosiaan viettävien ikäryhmä, 25 - 34-vuotiaat, joista hieman reilu kymmenen prosenttia suostuisi jäämään eläkkeelle nykyistä myöhemmin.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Kotikunnan suuruus ei tunnu eläkemietteisiin vaikuttavan, mutta kodin sijainti kyllä. Erityisesti pääkaupunkiseudulla asuvat ovat valmiita eläkeiän nostamiseen.

Suurien puolueiden kannattajat ovat asiasta erimielisiä. Keskustan äänestäjistä joka neljäs korottaisi eläkeikää ja kokoomuksenkin kannattajista useampi kuin joka viides.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Sen sijaan sosiaalidemokraattien ja perussuomalaisten riveissä epäilykset ovat toista luokkaa. Eläkeiän nostoa kannattaa vain joka kymmenes demareiden ja joka kahdeskymmenes perussuomalaisten äänestäjistä.

Suosituin ratkaisu vastaajien mielestä on opiskeluaikojen lyhentäminen, jotta nuoret pääsisivät aikaisemmin työmarkkinoille.

Sitä kannattaa kaikista kyselyyn vastanneista liki puolet, 40 prosenttia. Mitä vanhempi vastaaja, sitä innokkaammin hän nopeuttaisi nuorempien opintoja.