Kaasu ja ihmisoikeudet puhuttivat Venäjän ja EU:n kokouksessa

Venäjä arvostelee EU:n energialainsäädäntöä, joka pyrkii estämään energianmyyntiä hallitsevia yhtiöitä hallitsemasta myös jakeluverkostoa

Ulkomaat

Venäjä ja EU ovat perjantaisessa huippukokouksessaan kiistelleet muun muassa energiakysymyksistä ja ihmisoikeuksista.

Tiedotustilaisuudessa kokouksen jälkeen EU:n presidentti Herman Van Rompuy kuvasi kokousta myönteiseksi ja rakentavaksi ja sanoi sen avaavan tietä uudelle laajemmalle yhteistyölle Venäjän kanssa.

Myös EU:n komission puheenjohtaja Jose Manuel Barroso sanoi samaa, mutta jatkoi puuttumalla kaasuntuontikiistaan Venäjän kanssa. Barroso tyrmäsi epäoikeutettuiksi Venäjän valitukset EU:n energiapolitiikasta.

Putin oli aiemmin arvostellut sivistymättömäksi EU:n energialainsäädäntöä, joka pyrkii luomaan yhteiset energiamarkkinat ja estämään tarjontaa hallitsevia yhtiöitä hallitsemasta myös jakeluverkostoa. Venäjän mielestä EU-säännökset syrjivät venäläistä kaasujättiä Gazpromia.

Barroso sanoi, että venäläisyhtiöt ovat tervetulleita unionin alueelle, mutta niiden on noudatettava EU:n sääntöjä, erityisesti hinnoittelussa.

Oman lisänsä energiakiistaan tuo se, että EU:n komissio käynnisti syksyllä tutkimuksen siitä, onko Gazprom käyttänyt väärin johtavaa markkina-asemaansa Keski- ja Itä-Euroopassa.

EU-johtajat kertovat nostaneensa huippukokouksessa esiin myös ihmisoikeuskysymykset Venäjällä. Putin puolestaan sanoi, että Venäjällä on omat huolenaiheensa, erityisesti venäjänkielisten ihmisten oikeuksien loukkaaminen Euroopassa.

Lähteet: AP, AFP, Reuters