1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Presidentti Obama: Ratkaisu veropaketista löytyy vielä

Obama haluaa tilapäisratkaisun, jolla USA välttyisi talousjyrkänteeltä vuoden alussa.

Ulkomaat
Barack Obama kameroiden puhumassa edessä.
Yhdysvaltain presidentti Barack Obama.Jim Lo Scalzo / EPA

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama kehotti perjantaina päättäjiä "menemään kotiin ja laulamaan joululauluja" ennen veropaketin hyväksymistä vuoden loppuun mennessä.

Obama sanoi yhä tavoittelevansa kattavaa lakia budjettivajeen pienentämiseksi, jotta Yhdysvaltain talous saadaan hyvään vauhtiin pitkäaikaisesti.

Obaman ja republikaani John Boehnerin neuvottelut talousjyrkänteen estämiseksi ovat junnaneet viime päivinä.

Jos sopuun ei päästä, laukeavat menoleikkurit ja veronkorotukset automaattisesti tammikuun alussa. Obama peräänkuuluttaakin tilapäislakia, jolla voitaisiin välttää ”talousjyrkännekriisi” sekä suojella keskiluokkaisia veronmaksajia veronkorotuksilta.

Markkinoilla on seurattu tarkkaan Washingtonin päätöksiä talousjyrkänteen estämiseksi. Talousasiantuntijat ovat huolissaan siitä, että veronkorotukset ja menoleikkaukset ajaisivat Yhdysvallat takaisin taantumaan.

Obama kehotti kongressia luomaan paketin, joka estäisi keskiluokkaisten veronkorotukset, laajentaisi työttömyysvakuutusta sekä takaisi pohjatyön ensi vuoden talouskasvulle ja velan vähentämiselle.

Ratkaisu täyttäisi Obaman toiveet rikkaimpien amerikkalaisten veronkorotuksista, koska Bushin kaudella päätetyt matalat verot nousevat vuoden alussa.

- Kutsukaa minua optimistiksi, mutta uskon yhä, että pääsemme ratkaisuun.

- Kaikki voivat nyt rauhoittua, juoda munatotia ja laulaa joululauluja, Havaijilla joulun viettävä Obama lisäsi.

Lähteet: AFP, Reuters

Lue seuraavaksi