Iowassa liian viehättävälle työntekijälle saa antaa potkut

Hammaslääkäri antoi potkut naispuoliselle avustajalleen, koska lääkärin vaimon mielestä avustaja uhkasi heidän avioliittoaan.

Ulkomaat

Yhdysvaltain Iowan osavaltion korkeimman oikeuden päätöksen mukaan työnantaja voi irtisanoa laillisesti työntekijän, jota hän pitää liian viehättävänä.

Iowalainen hammaslääkäri oli antanut potkut naispuoliselle avustajalleen, jota miehen vaimo piti uhkana heidän avioliitolleen. Oikeuden yksimielisessä päätöksessä todetaan, että naisen työsuhteen päättäminen ei vahingoittanut osavaltion kansalaisoikeuksia.

Avustava hammashoitaja Melissa Nelson oli työskennellyt hammaslääkäri James Knightille yli kymmenen vuotta. Molempien osapuolten todistajanlausuntojen mukaan hän ei ollut ikinä flirttaillut miehen kanssa.

Oikeudessa hammaslääkäri kertoi useaan otteeseen valittaneensa avustajalleen tämän pukeutuvan liian paljastaviin, kireisiin ja ”häiritseviin” vaatteisiin.

Vuonna 2009 Knight alkoi lähetellä tekstiviestejä Nelsonin kanssa. Todisteiden mukaan suurin osa niistä oli työhön liittyviä ja harmittomia. Toiset olivat kuitenkin vihjailevampia – yhdessä viestissä Knight esimerkiksi kysyi, miten usein Nelson saa orgasmeja. Nelson ei ikinä vastannut viestiin.

Myöhemmin Knightin vaimo sai tietää tekstiviesteistä, ja kohta Knight irtisanoi Nelsonin vaimonsa toiveesta. Nelson vei jutun oikeuteen ja sanoi, ettei hän olisi saanut potkuja, jos hän olisi mies.

Kaikkien seitsemän miestuomarin mukaan työsuhteen päättäminen oli laillista. Perusteluiksi kerrotaan, että ”työnantaja piti työntekijää vastustamattoman viehättävänä”.

Lähteet: Reuters