Kinkkurasva kahvipakettiin - joulukuusi jätesäkkiin

Rasvan, roskan ja folioiden lajittelu tarjoaa aktiviteettia jouluaivoille läpi juhlapyhien aina loppiaiseen ja kuusen riisumiseen saakka.

Runsaan kahdeksan kilon joulukinkku uunissa. Lassila & Tikanoja kehottaa joko kippaamaan hyytyneen rasvan biojäteastiaan tai keräämään rasvan jäähtyneenä voirasiaan tai kahvipakettiin. Kuva: Timo Jaakonaho / Lehtikuva

Kinkunpaistaja on yleensä liemessä rasvan kanssa. Pääasia on muistaa, että viemäri ei kinkkurasvaa sulata!

Lassila & Tikanoja kehottaa joko kippaamaan hyytyneen rasvan biojäteastiaan tai keräämään rasvan jäähtyneenä voirasiaan tai kahvipakettiin.

Paperinaru kelpaa kartongiksi - kiiltonauha on energiajätettä

Tuttua lienee se, että lahjapaperi ei sovi keräyspaperin tai -kartongin joukkoon vaan kuuluu energiajakeeseen. Paperinaru puolestaan sopii kartonkikeräykseen, mutta kiiltävät nauhat ovat nekin energia- tai sekäjätettä. Joulukortit lajitellaan keräyspaperin joukkoon.

Laatikoiden alumiinifoliot ja -vuoat ovat itsestäänselvästi pienmetallia tai keräysmetallia. Pienmetallikeräykseen menevät myös tuikkujen metallikuoret, hautakynttilöiden hatut ja ulkotulien foliot.

Jouluvaloista koituu paitsi esteettinen nautinto, myös rutkasti päänvaivaa. Hehku- ja halogeenilamput sopii lajitella seka- tai kaatopaikkajätteeseen. Rikkoutuneet kyntteliköt ja LED-valot kuuluvat sähkö- ja elektroniikkaromun joukkoon.

Energiansäästölamput ja loisteputkilamput on elohopeaa sisältävinä vietävä vaarallisen jätteen keräykseen.

Kuusenoksat jätesäkissä pitävät lattian rikattomana

Koristeista riisutun joulukuusen oksat kannattaa pilkkoa ja koota jätesäkkiin, ohjeistaa ympäristönhuoltoyritys. Näin neulasia varisee vähemmän.

Kuivuneen kuusen voi polttaa takassa, hakettaa tai kompostoida kompostorissa, jos sellaisen omistaa.

Kerrostaloissa jätehuoltoyhtiö kerää kuuset jätepisteestä, mutta jäteastiaan ei puuta sovi sulloa. Lassila & Tikanoja neuvoo isoja taloyhtiöitä tilaamaan kuusia varten vaihtolavan. Siitä kuuset päätyvät haketukseen ja polttoon.