Egyptin äänestyspaikat kiinni - lakiluonnos menossa läpi

Muslimiveljeskunnan ajaman uuden perustuslain kohtalo ratkeaa lopullisesti tulevina päivinä, kun viralliset äänestystulokset julkistetaan.

Ulkomaat
Ääntenlaskijoita työssään.
Ääntenlaskijat aloittivat työnsä Gizan kaupungissa Egyptissä 22. joulukuuta.Khaled Elfiqi / EPA

Egyptissä kansanäänestys maan uudesta perustuslaista on päättymässä kyllä-äänten voittoon. Lakia ajavan Muslimiveljeskunnan edustajien mukaan yli 71 prosenttia kannatti lakiehdotusta äänestyksen toisessa vaiheessa lauantaina, kun lähes kaikki äänet oli laskettu.

Äänestyksen ensimmäinen vaihe järjestettiin eri osissa maata viikko sitten. Tuolloin alustavat tulokset lupailivat, että 56 - 57 prosenttia olisi lakiluonnoksen hyväksymisen kannalla.

Muslimiveljeskunnan mukaan kaikkiaan hieman alle kaksi kolmannesta olisi äänestänyt kyllä, kun molempien vaiheiden tulokset lasketaan yhteen. Viralliset tulokset on määrä julkistaa ensi viikon alussa.

Myös kyselyjen perusteella näyttää siltä, että egyptiläiset ovat hyväksymässä luonnoksen maan uudeksi perustuslaiksi. Presidentti Mohamed Mursi ja häntä tukeva Muslimiveljeskunta olisivat näin saamassa kansan enemmistön taakseen.

Muslimiveljeskunnan julkaisemista luvuista käy ilmi, että äänestysprosentti on jäämässä hieman yli 30:een. Uurnille olisi siis vaivautunut vain kahdeksan miljoonaa kaikkiaan 25 miljoonasta äänioikeutetusta.

Ihmisoikeusjärjestöt ovat raportoineet lukuisista rikkomuksista äänestyksessä. Äänestyslistoista on puuttunut ihmisiä, ja toisaalta listoista on löytynyt kuolleiden ihmisten nimiä.

Lähteet: AFP, AP, Reuters