Kirjailija Harri Tapper on kuollut

Kirjailijan pääteoksiin kuuluu Tapperin veljesten lapsuutta kuvaava sarja.

kulttuuri
Harri Tapper
Harri TapperYle

Kirjailija Harri Tapper on menehtynyt tänään sunnuntaina vaikean sairauden murtamana. Hän oli 83-vuotias. Harri Tapper (1929–2012) kirjoitti aktiivisesti elämänsä loppuun saakka. Hänen uusin romaaninsa Loimu ja lumi ilmestyi keväällä 2012. Kirjankustamo Atenan kustantaja Ville Rauvola sanoo, että Tapper piti muistikirjaansa mukanaan aivan viime viikkoihin saakka.

Tapper sai urallaan valtion kirjallisuuspalkinnon, Pro Finlandia -mitalin ja Suomi-palkinnon. Hän oli myös kahdesti Finlandia-ehdokkaana. Romaanien lisäksi Harri Tapperin omaääniseen tuotantoon kuului lyhytproosaa, lyriikkaa ja näytelmiä.

Harri Tapperin veljiä ovat kirjailija Marko Tapio (1924–1973), kuvanveistäjä Kain Tapper (1930–2004) ja lavastaja Yrjö Tapper (1932).

Rauvola nostaa Tapperin tuotannosta esille veljesromaanisarjan, jossa hän kuvasi Tapperin taiteilijaveljestesten lapsuutta.

- Sarja dokumentoi aika tarkkaa koko 1900-luvun suomalaisen elämän maaseudulla ja samalla yhteiskunnan muutoksen.

2000-luvulla Tapper aloitti historiallisten romaanien sarjan, joka on Rauvolan mielestä toinen merkittävä saavutus.

Rauvola toteaa, että Tapper oli merkittävä suomen kielen käyttäjä, joka hioi tarkkaan ilmaisuaan.

- Aina kun Harri alkoi kirjoittaa uutta kirjaa, hänelle oli olennaista löytää kyseisen kirjan kieli. Kun kieli löytyi, romaanin henkilöt ja juoni loksahtivat paikoilleen. Hän käytti kieleen hirveän paljon aikaa. Kieli on lyhyttä ja ytimekästä, siellä on paljon omanlaista sanastoa.

- Paljon kertoo Harrin kielellisestä lahjakkuudesta se, että hänen ihalijoidensa joukossa oli iso joukko suomalaisia kirjailijoita ja hän oli kahdesti Finlandia-ehdokkaana.