1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

NRA puolustaa vartijoita ja vaati mielenterveyspotilaille hoitoa

Aseoikeuksien puolestapuhujat vaativat CNN:n brittitoimittajan karkottamista maasta. Tämä on kiivain sanoin vastustanut asejärjestöjen näkemyksiä.

Ulkomaat
NRA:n johtaja Wayne LaPierre CNN:n kanavan vieraana.
NRA:n johtaja Wayne LaPierre CNN:n kanavan vieraana.CNN

Yhdysvalloissa Kansallinen kivääriyhdistys NRA on korostanut, ettei se hyväksy minkäänlaisia muutoksia maan aselakeihin. Yhdistys syyttää Valkoista taloa kansalaisten perusoikeuksien horjuttamisesta.

Muun muassa Yhdysvaltain suurin opettajien yhdistys, New Yorkin pormestari Michael Bloomberg ja Mark Kelly, kongressiedustaja Gabrielle Giffordsin puoliso ovat tyrmänneet NRA:n ehdotuksen aseistettujen vartijoiden saamisesta jokaiseen kouluun. Giffords sai osuman päähänsä ampumisessa liki kaksi vuotta sitten.

NRA:n johtaja Wayne LaPierre on painottanut, että rikolliset on vangittava ja henkisesti sairaiden saatava tarvitsemaansa hoitoa. Hän on edelleen sitä mieltä, että jokaiseen kouluun on saatava aseistettu vartija. LaPierreä haastateltiin NBC:n Meet the Press -ohjelmassa.

Keskivertoihminen ei pidä siitä, että media ja poliitikot syyllistävät häntä.

Wayne LaPierre

- Keskivertokansalainen arvostaa vapauttaan, eikä usko, että aseenomistusoikeus on osa ongelmaa. Keskivertoihminen ei pidä siitä, että media ja poliitikot syyllistävät häntä, LaPierre on lausunut.

Britin puuttuminen aseoikeuksiin herättää närää

Samaan aikaan aseoikeuksien puolestapuhujat ovat tehneet adressin Valkoiselle talolle brittitoimittaja Piers Morganin karkottamiseksi maasta. Laajojen aseoikeuksien kannattajat syyttävät CNN-kanavan Morgania yhdysvaltalaisten oikeuksiin puuttumisesta. Morgan on aloittanut eräänlaisen kampanjan entistä tiukemman asevalvonnan puolesta Newtownin joukkosurman jälkeen. Nimiä on saatu kokoon yli 30 000. Valkoisen talon on annettava vastaus, jos vetoomuksessa on 25 000 nimeä.

CNN-kanavan Morgan on muun muassa haastatellut Yhdysvaltain aseenomistajien järjestön johtajaa Larry Prattia.

- Olet uskomattoman typerä mies, vai mitä, Morgan latasi Prattille tv-haastattelussa tämän puolustettua, että aseiden lisääminen on ratkaisu joukkosurmiin.

Suuri joukko amerikkalaisista tulkitsee kirjaimellisesti perusoikeuksia ja niiden toista lisäystä, jossa määritellään kansalaisilla olevan loukkaamaton aseenkanto-oikeus.

Presidentti Barack Obama on kertonut tukevansa aselakien kiristämistä. Asian uskotaan etenevän lähikuukausina.

Kolmenkymmenen vuoden aikana Yhdysvalloissa lasketaan tehdyn yli 60 joukkoampumista. Suurimmalla osalla tekijöistä on ollut lupa aseeseensa. Tuorein joukkosurma tehtiin Connecticutissa 14. joulukuuta. 20-vuotias mies tappoi newtownilaiskoulussa 20 lasta ja kuusi aikuista. Yhdysvalloissa lasketaan olevan kutakuinkin yksi ase asukasta kohden.

Lähteet: AP, AFP, Reuters

Lue seuraavaksi