1. yle.fi
  2. Uutiset

Egyptin perustuslakiäänestyksen tulokset julki tänään

Egyptin julkistaa perustuslakiäänestyksen tulokset. Oppositio kyseenalaistaa äänestystuloksen kehnon äänestysinnon ja äänestysepäselvyyksien takia.

Ulkomaat
Mies tiputtamassa äänestyslappua sille tarkoitettuun laatikkoon.
Egyptiläismies laski äänensä maan perustuslakikansanäänestyksessä Niilin länsipuolella, Gizan kaupungissa 22. joulukuuta 2012.Khaled Elfiqi / EPA

Egypti on ilmoittanut julkistavansa tänään tiistaina viralliset tulokset uutta perustuslakia koskeneesta kansanäänestyksestä. Oppositio on jo ehtinyt kyseenalaistaa äänestystuloksen laimean äänestysaktiivisuuden ja äänestyksessä esiintyneiden epäselvyyksien takia.

Niin hallituksen kuin opposition edustajat arvioivat, että äänestäneistä 64 prosenttia kannattaa perustuslakiluonnosta. Vaalit järjestettiin kahtena lauantaina, 15. ja 22. joulukuuta.

Oppositio kuitenkin kyseenalaistaa äänestystuloksen merkityksen, koska vain kolmasosa egyptiläisistä äänesti toisen äänestyspäivän iltaan mennessä. Presidenttiä kritisoivat tahot vaativat myös, että lukuisat äänestyksessä ilmenneet epäselvyydet tutkitaan perin pohjin.

Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan esimerkiksi useat äänestyspaikat aukesivat liian myöhään. Lisäksi äänestyslistoissa on ollut virheitä.

Islamisteille mieleinen luonnos

Opposition mukaan tämänhetkinen perustuslakiluonnos ei lisäksi turvaa tarpeeksi yksilönvapautta sekä naisten ja vähemmistöjen oikeuksia. Luonnos on pitkälti Egyptin presidentin Mohammed Mursin ja hänen islamistisen puolueensa Muslimiveljeskunnan laatima.

Perustuslaki on tärkeä koetinkivi Egyptin matkalla kohti demokratiaa. Oppositio pelkää, että voimaan astuessaan tämänhetkinen luonnos perustuslaiksi toisi mukanaan vain lisää ongelmia.

Jos perustuslaki hyväksytään, pidetään maassa parlamenttivaalit noin kahden kuukauden kuluttua.

Perustuslakiäänestyksen viralliset tulokset julkistetaan tiistaina klo 19 Suomen aikaa.

Lähteet: Reuters

Lue seuraavaksi