Afganistanissa uusi sisäpiiri-isku

Afganistanissa paikallinen naispoliisi ampui maanantaina Kabulissa ulkomaisen turvallisuusyrityksen työntekijän. Kyseessä on ensimmäinen sisäpiirin isku puoleentoista kuukauteen.

Ulkomaat
Poliiseja vartiossa portilla.
Afgaanipoliiseja vartiossa poliisiaseman portilla, jonka takana naispoliisi ampui ulkomaisen turvallisuusyrityksen työntekijän 24. joulukuuta.S. Sabawoon / EPA

Afganistanin pääkaupungissa Kabulissa tehdyssä hyökkäyksessä sai maanantaina surmansa länsimainen turvallisuustyöntekijä. Työntekijän surmasi ampumalla afganistanilainen naispoliisi, joka saatiin teon jälkeen kiinni, Isaf kertoi.

Maanantaina sattui myös välikohtaus, jossa pohjoisessa Jawzjanissa sijaitsevan poliisiaseman päällikkö ampui viisi työtoveriaan ja pakeni paikalta. Viranomaiset epäilevät miehen liittyneen taliban-kapinallisiin.

Paikallisten sotilaiden ja poliiisien suorittamat hyökkäykset ovat tänä vuonna olleet Nato-johtoisten Isaf-joukkojen kannalta vakava ongelma. Iskuissa on kuollut yli 50 sotilasta. Uhan takia Isaf-sotilaat ovat ryhtyneet kantamaan aseita ampumavalmiina myös tukikohdissaan ja tiukentaneet afgaanien valvontaa. Lisäksi joukoille on annettu toimintaohjeita paikallisen kulttuurin paremmasta huomioimisesta. Myös poliiisikokelaiden seulontaa on tehostettu.

Toimet näyttävät auttaneen, sillä maanantain isku oli ensimmäinen marraskuun. Tuolloin afgaanisotilas ampui maan eteläosassa sijaitsevassa tukikohdassa brittisotilaan.

Naton mukaan sisäpiiri-iskuista vain kolmasosa on taliban-soluttautujien tekemiä, loput johtuvat riidoista ja kulttuurieroista. Isaf-joukkojen komentaja kenraali John Allen on kuitenkin luonnehtinut "green-on-blue"-hyökkäyksiä juuri Afganistanin konfliktille luonteenomaiseksi erityispiirteeksi.

Lähteet: AFP