1. yle.fi
  2. Uutiset

YK jatkaa asekauppasopimusneuvotteluja maaliskuussa

Yleiskokous päätti neuvottelujen jatkamisesta yksimielisesti. Neuvottelut kariutuivat heinäkuussa.

Ulkomaat

YK:n yleiskokous on päässyt sopuun asekauppasopimusneuvottelujen jatkamisesta. Kokous pidetään maaliskuussa New Yorkissa. Neuvottelujen jatkamisesta vallitsi yksimielisyys: 133 maata äänesti jatkamisen puolesta eilen maanantaina.

Sopimuksesta ei päästy sopuun heinäkuisissa neuvotteluissa. Tuolloin Yhdysvallat halusi lisäaikaa ja sittemmin myös Kiina ja Venäjä pyysivät, että päätöksentekoa siirretään. Yhdysvaltain presidentti Barack Obamaa arvosteltiin siitä, että hän olisi pelännyt presidentinvaalien vastaehdokkaansa Mitt Romneyn hyödyntävän tilannetta vaalikampanjassaan, jos Obaman hallinto olisi kannattanut sopimusta.

Käsiteltävänä oleva luonnos ei puutu yksityishenkilöiden aseomistuksiin. Sopimuksen päämäärä on estää aseiden myyminen maihin, joissa niiden uskotaan päätyvän terroristien käyttöön tai muun muassa maihin, joissa tehdään ihmisoikeusrikkomuksia ja sotarikoksia.

Aloitetta ovat olleet tekemässä muun muassa Suomi, Britannia, Japani, Australia, Argentiina ja Costa Rica. Ne ovat julkaisseet yhteisen lausunnon, jossa ne toivovat maiden pystyvän työhön rakentavassa hengessä, jotta YK:n päämajassa New Yorkissa maaliskuussa pidettävät neuvottelut onnistuisivat.

Maiden on saatava aikaan yksimielisyys, jotta sopimus hyväksyttäisiin. Asiantuntijat epäilevät esimerkiksi presidentti Barack Obaman hallinnon halua saada aikaan sopimus. Lisäksi jäsenmaiden parlamenttien on vahvistettava sopimus ennen sen voimaantuloa.

Useat maat valvovat asevientiä, mutta kansainvälistä sopimusta asiasta ei ole saatu aikaan.

Yhdysvalloissa vaikutusvaltainen aseenkanto-oikeutta lobbaava NRA-järjestö on luonut sopimusluonnoksesta uhkakuvaa yksityisihmisten aseenkanto-oikeudelle. Asia on jälleen hyvin ajankohtainen, kun Yhdysvalloissa keskustellaan jälleen aseenkanto-oikeudesta 14. joulukuuta tehdyn Connecticutin Newtownin joukkomurhan jälkeen.

Lähteet: Reuters, AP

Lue seuraavaksi