1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Japanin Abe saa toisen tilaisuuden pääministerinä

Kansallismielinen Shinzo Abe muistetaan naapurimaiden ärsyttämisestä. Tuoreella pääministerillä on edessään vaikeita talouskysymyksiä.

Shinzo Abe tervehti tiedotusvälineiden edustajia saapuessaan pääministerin virka-asunnolle Tokiossa tapaninpäivänä. Kuva: AFP / Lehtikuva

Shinzo Abe on valittu odotetusti Japanin pääministeriksi. Parlamentin alahuone äänesti valinnasta tänään keskiviikkona. Abe saa näin toisen tilaisuuden johtaa maailman kolmanneksi suurinta taloutta. Japani on neljännessä taantumassaan tällä vuosituhannella. Abesta tulee seitsemäs pääministeri runsaan kuuden vuoden aikana.

Konservatiivi Aben odotetaan korjaavan Japanin taloustilannetta. Lisäksi Abe haluaa muuttaa Japanin perustuslakia armeijaa koskevien kohtien osalta. Hän on luvannut kovia otteita aluekiistoissa, joita Japanilla on Kiinan ja Etelä-Korean kanssa. Samaan aikaan Abe haluaa parantaa suhteita Kiinaan. Se on Japanin tärkein kauppakumppani. Kuvaavaa kuitenkin on, että hän aikoo tehdä ensimmäisen matkansa pääministerinä Yhdysvaltoihin, ei Kiinaan kuten vuonna 2006, jolloin hänet valittiiin pääministeriksi ensimmäistä kertaa.

Abe on nimittänyt valtiovarainministeriksi Taro Ason, joka oli pääministeri 2008 - 2009. Hänestä tulee nyt myös varapääministeri. Ulkoministeriksi on nimetty Fumio Kishida, jolle on tiedossa visaisia neuvotteluja muun muassa Kiinan kanssa. Häntä pidetään pehmeän politiikan edustajana verrattuna Abeen. Puolustusministerinä aloittaa Itsunori Onodera. Hän on kotoisin maaliskuun 2011 maanjäristyksessä ja tsunamissa pahoin kärsineeltä Miyagin alueelta.

Aben Liberaali demokraattinen puolue pääsi jälleen valtaan runsas viikko sitten pidetyissä vaaleissa. Puolue kärsi vaalitappion kolme vuotta sitten. Sitä ennen se oli hallinnut maata liki koko ajan toisen maailmansodan jälkeen.