Kiinan akateemikot pyytävät kommunistipuoluetta noudattamaan lakia

Kiinan kommunistiselle puoluelle on lähetetty vetoomus poliittisten vapauksien lisäämisestä. Edellisen vetoomuksen kirjoittaja sai pitkän vankeustuomion valtion vastaisesta toiminnasta.

Ulkomaat
Kiinan kommunistisen puolueen johtajia puuoluekokouksen päätösseremoniassa.
Kiinan kommunistisen puolueen johtajia puuoluekokouksen päätösseremoniassa Pekingissä 14. marraskuuta 2012.How Hwee Young / EPA

Yli 70 kiinalaista akateemikkoa ja lakimiestä on julkaissut maan kommunistiselle puolueelle suunnatun vetoomuksen poliittisten uudistusten tarpeesta. Vetoomus on kirjoitettu hyvin maltilliseen sävyyn.

Vetoomuksen on laatinut Pekingin yliopiston lainopin professori Zhang Qianfan.

Tekstissä pyydetään kommunistista puoluetta hallitsemaan Kiinaa perustuslain mukaisesti, turvaamaan sananvapauden, kannustamaan yksityiseen yrittelijäisyyteen ja sallimaan riippumattomat tuomioistuimet.

Vetoomuksessa esitetään lisäksi, että kansalla tulee olla oikeus valita omat edustajansa ilman, että puolue puuttuu asiaan.

Zhangin mukaan Kiinassa on polttava tarve poliittisiin uudistuksiin. Ihmisten sosiaalinen eriarvoisuus on räikeää, hallinto käyttää valtaansa väärin ja korruptio kukoistaa, hän syyttää.

- Kiina on vaarassa ajautua vallankumoukseen ja kaaokseen, ellei muutosta tapahdu, Zhand sanoo.

Vetoomus muistuttaa vuonna 2008 julkaistua Peruskirja 08:aa, mutta on huomattavasti maltillisempi. Eräät kiinalaiset toisinajattelijat arvelevat, että kommunistisen puolueen nöyristelyssä on menty liian pitkälle.

Vetoomuksessa ei mm. mainita poliittisia vankeja. Puoluetta pyydetään erottautumaan itse maan hallinnosta, mutta yksipuoluejärjestelmän lopettamista ei vaadita.

Peruskirja 08:n laatija Liu Xiaobo on passitettu vankilaan kärsimään 11 vuoden tuomiota valtion vastaisesta toiminnasta huolimatta siitä, että hänelle myönnettiin Nobelin rauhanpalkinto.

Kiinan ulkoministeriö ei kommentoi vetoomusta. Sen edustaja tosin vakuutti, ettei maa rajoita sananvapautta.

Vetoomus julkaistiin tiistaina, joulupäivänä. Seuraavana päivänä, keskiviikkona, vetoomusteksti oli kuitenkin poistettu Kiinan mikroblogipalvelimesta Weibosta.

Lähteet: AP