Jalokivien eettisyys kiinnostaa

Ekologisuus ja eettisyys nousevat ostokriteereiksi myös koruliikkeessä. Asiakkaat haluavat tietää ostamiensa timanttien taustoista yhä useammin.

Kotimaa
Sormuksia ja timantteja.
Värilliset kivet eivät ole syrjäyttäneet kirkkaita timantteja.YLE Keski-Suomi / Leena Petman

Koruissa käytettävien jalokivien alkuperä kiinnostaa yhä enemmän kuluttajia. Esimerkiksi jalokivien kaivostoimintaan pelätään liittyvän paikallisia ympäristö- ja sosiaalisia ongelmia.

Suomessa arvokivien eettisyyttä ei valvota, mutta diplomigemmologi Alf Larssonin mukaan kuluttajalla ei ole Suomessa syytä huoleen.

- Yhteistyö jalokivien toimittajien kanssa jatkuu usein kymmeniä vuosia ja kauppa heidän kanssaan perustuu syvään luottamukseen ja ammattitaitoon.

Suomi on EU-maana mukana sopimuksessa, jonka tarkoituksena on tyrehdyttää niin sanottujen konfliktitimanttien kauppa. Sopimus kieltää raakakivierien tuonnin maahan, jos niistä puuttuu asianmukainen Kimberley Process -sertifikaattia.

Koruliikkeissä kysyttiin myös joulusesonkina timanttien alkuperää ja eettisyyttä, kertoo turkulainen kultaseppä Matti Viitanen.

- Rinnastan kiinnostuksen vihreyteen. Ihmiset haluavat tietää, mitä kautta timantit tulevat. Me olemme jo vuosia halunneet selvittää, mistä niin sanotut irtokivet tulevat. Tunnemme niiden taustat, Viitanen vakuuttaa.

Kulta- ja kelloalan eettisiä asioita ja kysymyksiä hoitamaan perustettiin kaksi vuotta sitten eettinen neuvosto. Neuvostossa ovat edustettuina Suomen Kelloseppäliitto, Suomen Kultaseppien liitto, Suomen Gemmologinen seura, Jalometallialan Myyntimiehet ry, Suomen Hopeasepät ry ja jalometallialan lehtiä julkaiseva Suomen Kello & Kulta Oy.

Alalle on laadittu omat eettiset toimintaperiaatteet. Tulevaisuudessa eettiseen toimintaan sitoutuneet alan yritykset voi tunnistaa erillisestä tunnuksesta.