1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Amerikkalainen sanomalehti ampui kovilla - julkisti tuhansien aseenomistajien tiedot

Aseenomistajat ovat raivostuneet paikalliselle lehdelle New Yorkin osavaltiossa Yhdysvalloissa. Lehti julkisti tuhansien aseluvan omistavien nimet ja osoitteet.

Ulkomaat

Yhdysvalloissa The Journal News -sanomalehti on raivostuttanut aseenomistajia. Lehti julkisti internetissä kartan, jossa on yli 33 000 aseluvanhaltijan nimi ja osoite. Lehti kuitenkin toteaa, että noin 13 000 luvalla ei ole merkintöjä edellisten viiden vuoden ajalta. Tämä tarkoittaa, että luvat voivat kuulua esimerkiksi kuolleille tai poismuuttaneille ihmisille.

Tiedot kerättiin kahdesta New Yorkin osavaltion piirikunnasta. Lisäksi lehti sanoo odottavansa tietoja noin 11 000 aseluvasta kolmannessa piirikunnassa. Lehti keräsi tiedot julkisista lähteistä, eli käytännössä virkamiehiltä.

Vaikka tiedot ovat vapaasti kaikkien saatavilla, lehti on saanut satoja puheluita ja kipakkaa arvostelua. Aselupien haltijat katsovat lehden loukanneen heidän yksityisyyttään. Lisäksi he syyttävät lehden vaarantavan aseiden omistajien turvallisuuden.

- Lehti antoi rikollisille shoppailulistan. Onko sillä mitään merkitystä, omistaako ihminen 47 asetta tai vain yhden? Ihmiset ajattelevat, että aseiden omistajat ovat pahoja. Että heillä on pahat mielessä, koska he omistavat aseita, mutta osa heistä on keräilijöitä, New Yorkin pistooli- ja kivääriyhdistyksen puheenjohtaja Tom King sanoo.

The Journal News puolustautuu sanomalle, että lehti oli tietoinen siitä, että tietojen julkistaminen herättää ristiriitaisia tunteita. Lehti koki asian kuitenkin tärkeäksi Connecticutissa tapahtuneen joukkosurman jälkeen. Newtownissa tapettiin 26 ihmistä, joista 20 oli pieniä lapsia.

The Journal Newsin kartassa näkyvät piirikuntiin rekisteröidyt aselupien haltijat. Tiedoista ei ilmene, omistaako luvanhaltija yhden vai useita aseita.

Lähteet: AFP

Lue seuraavaksi