Älä popsi närästyslääkkeitä jatkuvalla syötöllä

Närästysoireiden systemaattinen itselääkintä on monelle arkipäivää. Myös joulun aikaan hyllyt tyhjenevät reseptivapaista närästyslääkkeistä, kun rasvaista ruokaa syödään ähkyyn asti ja alkoholiakin kuluu enemmän.

Närästyslääkkeiden käyttö on lisääntynyt. Kuva: Goodshoot.com

Reseptivapaiden närästyslääkkeiden jatkuva käyttö on yleistynyt. Suolahappoa neutraloivien ja sen tuotantoa ehkäisevien lääkkeiden päivittäinen käyttö sotkee kuitenkin helposti mahalaukun luonnollisen toiminnan.

- Ei ole suotavaa käyttää närästyslääkkeitä pitkään ilman lääkärin tarkempaa tutkimusta. Erityisen tarkkana kannattaa olla reseptilääkkeiden ja käsikauppalääkkeiden yhteiskäytön kanssa, ettei tulisi turhaa päällekkäisyyttä niissä, varoittaa ylilääkäri Maaria Seppälä Turun kaupunginsairaalasta.

- Tilapäisesti käytettynä närästyslääkkeet ovat toki melko vaarattomia, mutta pitkäaikaisessa käytössä ne voivat peittää joitakin oireita ja vakaviakin tauteja, jotka kaipaisivat lääkärihoitoa, Seppälä muistuttaa.

Närästyslääkkeiden ahkera käyttö sotkee helposti mahalaukun luonnollisen, aseptisen tehtävän.

- Lääkkeet vaikuttavat mahalaukun vastustuskykyyn bakteereja kohtaan, joita saamme ruuan mukana. Mahahappojen tehtävä olisi niiden torjuminen ja tappaminen ja kun maha tehdään hapottomaksi lääkkeillä, kasvaa suoliston tulehdusten riski, kuvailee Seppälä.

Ennen apu ruokavaliosta, nyt lääkekaapilta

Suomalaisista 10-15 prosenttia kärsii päivittäisestä närästyksestä. Useimmiten syynä ikävään vaivaan ovat väärät ruokailutottumukset, stressi, tupakointi ja runsas alkoholinkäyttö.

- Refluksitauti liittyy usein myös ylipainoon. Annoskokojen kasvaminen ja raskas ruoka ovat myös suurimpia syitä taudin taustalla. Kyllä mahavaivoja hirveästi nykyään on, ylilääkäri Maaria Seppälä harmittelee.

Seppälän mukaan kun aiemmin lääkkeitä ei vaivaan ollut, apu oli pakko saada ruokavalion muutoksesta.

- Ennen mahavaivoja koitettiin selättää löytämällä parempi ruokavalio, mikä on paljon terveellisempi tapa. Nyt otetaan vaan lääkettä, mikä on helpompaa. Ei tarvitse luopua kahvista tai rasvaisesta ruuasta.

- Parempi olisikin keventää syömistä ja välttää ruoka-ainetta, jonka epäilee närästystä aiheuttavan. Eikä sitä mahaa kannata näin jouluna ihan täyteen ahtaa, Seppälä muistuttaa.