Vesirokko voi tulevaisuudessa kadota Suomesta

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylilääkäri kertoo, että vesirokon sairastamisesta ei ole mitään hyötyä. Vesirokkorokote ei vielä kuulu yleiseen rokotusohjelmaan, mutta ylilääkäri Tuija Leino uskoo, että tilanne muuttuu lähivuosina. Rokotteen pääsyä ohjelmaan on jarruttanut mm. sen kallis hinta ja huono saatavuus.

terveys
Lasta rokotetaan.
Yle

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylilääkäri Tuija Leino kertoo, että vesirokon sairastamisesta ei ole mitään hyötyä. Tosin rokko kannattaa sairastaa lapsena.

- Aikuisena lastentaudit ovat vaarallisempia, etenkin raskaana oleville se voi olla jopa hengenvaarallinen.

Vesirokkorokote ei vielä kuulu yleiseen rokotusohjelmaan. Yleiseen rokotusohjelmaan pääsee Suomessa mukaan rokote, joka on turvallinen yksilö- sekä väestötasolla, taudilla on merkittävä tautitaakka ja kustannusvaikuttavuus on oikea.

- Nämä ehdot takaavat sen, että mukaan ei pääse esimerkiksi rokote, joka suojaa erittäin harvinaisilta taudeilta tai se on niin kallis, että rahat suunnataan mieluummin muualle terveydenhuoltoon.

Miksi meitä ei rokoteta vesirokkoa vastaan?

Kysymykseen vastaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylilääkäri Leino.

- Rokote on olemassa ja sitä on harkittu kahdesti rokotusohjelmaan. Toinen harkinta on vielä kesken ja todennäköisesti THL suosittelee rokotetta mukaan yleiseen rokotusohjelmaan.

Vesirokkorokote kuuluu rokoteohjelmaan monissa muissa maissa, kuten Yhdysvalloissa, Saksassa ja Australiassa. Suomessa asiaa on hidastanut hinta ja saatavuus.

- Kyseessä on elävä rokote ja virus ei kasva kovin hyvin. Nyt rokotetta myy vain yksi valmistaja, mutta toinen valmistaja on tulossa markkinoille. Uskon, että hinta alenee sen myötä, sanoo Leino.

Tuija Leino uskoo, että jo lähivuosina vesirokkorokote voisi kuulua yleiseen rokotusohjelmaan. Muutokset eivät tosin tapahdu vaivatta.

- Aikamoista vääntöä nämä asiat vaativat. Ensin pitää saada rokotteen ostoraha valtion budjettiin. Toivottavasti voisimme tarjota rokotetta jo lähivuosina.

Toisiko vesirokon katoaminen tullessaan vyöruusuepidemian?

Vesirokkorokotteen tuloa yleiseen rokotusohjelmaan on Euroopassa hidastanut käsitys siitä, että vesirokko ja vyöruusu ovat sidoksissa toisiinsa.

- Euroopassa on käsitys siitä, että vyöruusu pysyy aisoissa jos vesirokko kiertää. Jos vesirokon kierto loppuu, niin tämän ajatuksen mukaan vyöruusu lisääntyisi aikuisilla. Vyöruusu aiheuttaa enemmän kustannuksia kuin vesirokko, joten saisimme enemmän tautitaakkaa aikuisille, kertoo THL:n ylilääkäri Tuija Leino.

Vyöruusuakin vastaan on olemassa rokote ja sitä käytetään ahkerasti mm. Yhdysvalloissa, jossa vesirokkorokote on mukana yleisessä rokotusohjelmassa.

- Myös vyöruusurokotetta harkitaan mukaan ohjelmaan, sen markkinoille tuloa on hidastanut se, että Yhdysvalloissa on käytetty kaikki saatavilla olevat rokotteet. Kyseessä on sama virus kuin vesirokossa, mutta pitoisuudet ovat erilaisia.