1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Älä pihtaa likaista liinaa pyykkikoriin

Pöytäliinoista pystyy tarkistamaan mitä jouluna tulikaan syötyä. Ruokailun päätyttyä valkoinen liina on muuttunut monenkirjavaksi, punaviini-, kahvi- ja suklaatahrojen täplittämäksi. Valkoisesta liinasta voi nauttia seuraavanakin vuonna, kunhan sen muistaa pestä mahdollisimman pian.

Kuva: Alpertti Rieskjärvi / Yle

Joensuulaisen Elapesun yrittäjä Juhani Jussila muistuttaa, että mitä tuoreempi tahra on, sen paremmin se lähtee. Jouluna käytettyä pöytäliinaa ei kannata pihdata pyykkikorin pohjalle seuraavaa joulua odottamaan.

- Meidän kannalta olisi hyvä juttu, jos asiakas muistaisi mitä tekstiilin päälle on roiskahtanut. Se helpottaisi meillä tuotteen käsittelyä.

Kemiallisella pesulla eroon steariinista

Pöytäliinojen yleisimpiä tahroja ovat ruoka, kahvi, punaviini ja joulun aikaan steariini. Näiden poistoon on omat niksinsä. Esimerkiksi steariinitahrat vaativat kemiallisen pesun.

- Punaviini on semmoinen, että jos sitä tekstiilissä on kovinkin paljon ja se on pitkään ollut, se on haastava poistettava. Voi myös sanoa, että pitkään olleet kahvitahrat ovat vaikeita poistaa.

Unohda tahranpoistoaine

Jokainen saa omat pyykkinsä pyykätä haluamallaan, mutta ammattilaisten toive olisi ettei vaikeita tahroja yritetä itse poistaa kotona.

Pitkään olleet kahvitahrat ovat vaikeita poistaa.

Juhani Jussila

- Emme suosittele ns. esipesua, voi olla että siitä koituu enemmän ongelmia pesulassa. Esimerkiksi joku tahranpoistoaine voi jättää tekstiiliin jäljen. Ja sitä on erittäin vaikea saada pois.

Liinalle läikähtäneen punaviinitarhan päälle voi nopeasti ripotella suolaa. Siitä ei haittaa ole. Tärkeintä on viedä likainen tuote pesuun mahdollimman pian. Eikä pesuissakaan kannata pihdata, puhdas tekstiili säilyy likaista paremmin.