1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Lumiukko

Lumiukon jatko-osan laulut syntyivät Nousiaisissa

Television jouluhitti-Lumiukosta on tehty jatko-osa Lumiukko ja lumikoira, jossa ei edelleenkään puhuta. Kaksi laulua siitä löytyy ja ne laulaa nousiaislainen J-P Salo.

Kuva: YLE / Henri Kirkanen

Omaa äänituotantoyritystään pyörittävä J-P Salo sai kuukautta ennen joulua toimeksiannon suomentaa ja laulaa kaksi kappaletta juuri valmistuneeseen brittiläiseen animaatioelokuvaan. Lukuisia samanlaisia tehtäviä tehnyt musiikin ammattilainen ryhtyi työhön ja tajusi vasta myöhemmin, että nyt taisi tulla tehtyä jotain historiallista.

- Ihastuin ensikuulemalta kappaleisiin ja kyllähän tämä työ nousi CV:ssä kärkeen, kuvaa J-P Salo työtään.

Tuotantoyhtiön mukaan Voice of Finland -kilpailussakin esiintyneellä Salolla on samankaltainen ääni kuin alkuperäismusiikin laulajalla.

Elokuva ehti pyöriä useaan kertaan Nousiaisissa sijaitsevan studion tietokoneen ruudulla.

Vasta myöhemmin tajusin, mihin tuli laulettua.

J-P Salo

- Katsoin elokuvan ehkä kuutisen kertaa ennen kuin aloin suomentaa lauluja. Pyrin hakemaan suomennoksissa alkuperäistekstin henkeä.

Muutama viikko ennen joulua Salo lähetti suomennoksen ja demon tuotantoyhtiölle sekä Ylelle. Ne hyväksyttiin ja elokuva saatiin tuoreeltaan esitettäväksi Suomen televisiossa.

Lumiukko on klassikko

Ykkösosan Walking in the Air -kappaleesta on tullut maailmanlaajuinen hitti ja sen säveltäjä Howard Blake toivoi pääsevänsä säveltämään musiikkia myös jatko-osaan. Musiikin tekijöiksi valittiin kuitenkin Andy Burrows ja Ilan Eshkeri.

Lumiukko perustuu Raymond Briggsin samannimiseen lasten kuvakirjaan vuodelta 1978. Briggs oli mukana myös jatko-osan Lumiukko ja lumikoira käsikirjoitusryhmässä. Lumiukko on näytetty Ylen jouluaaton ohjelmistossa jo kahdenkymmenen vuoden ajan.