Uutinen on terve kun se leikkii - nämä meemit muistetaan

Moni asia elää omaa, usein jo todellisuudesta irtaantunutta elämäänsä netissä. Tällaisia netti-ilmiöitä kutsutaan meemeiksi. Kokosimme listan vuoden 2012 kovimmista suomalaisista netti-ilmiöistä, jotka saivat alkunsa uutisesta.

internet
Ois, Nokia

1. Nokian Lumia-puhelimen kuvanvakain eli OIS

Nokialle sattui nolosti. Paljastui, että sen uuden kännykän mainoskuvauksissa ei ollutkaan käytetty puhelimen uutta kameraa, jossa on mullistava kuvanvakausominaisuus OIS. Sen sijaan kuvat oli otettu ammattilaiskameralla (siirryt toiseen palveluun).

Ei kestänyt kauaa, kun verkkoyleisö alkoi tehtailla kuvapareja, joista toisessa on "muka" käytetty OIS-vakainta, toisessa ei. Kuvia löytyy muun muassa Googlesta hakusanoilla "Ois on" (siirryt toiseen palveluun).

2. Nazisin taistelu

Suomalaista nettivuotta 2012 ei voi muistella ilman Nazisin taistelua (englanniksi "fighting the Nazis"), joka käytiin 11. lokakuuta. Tämä mammutiksi paisunut ilmiö sai alkunsa MTV3:n nettiuutisesta, joka kertoi venäläisen euroviisumummon kadonneen isän menneisyydestä: siitä, miten tämä oli kaatunut toisessa maailmansodassa käydyssä Nazisin taistelussa - ei suinkaan taistelussa natseja vastaan. Toimittaja Johanna Vehkoo niputti Nazisin taistelun tähän koosteeseen. (siirryt toiseen palveluun)

Nazisin taistelua on myös kiittäminen. Tämä pieni käännöskukkanen käynnisti tärkeän keskustelun journalismin laadun heikkenemisestä ja syistä ilmiön takana. Ehtipä joku julistaa suomalaisen journalismin kuolleeksi (siirryt toiseen palveluun). Itse sorruin tekemään jutun muiden suomalaistoimittajien mokista (siirryt toiseen palveluun).

3. Kissa lentää joutsenella - I want to believe

Lokakuussa ei suomalaisella journalismilla mennyt hyvin. Samoihin aikoihin Nazisin taistelun kanssa Koillis-Sanomat ehätti uutisoida, että Posiolla elää kissa, joka lensi joutsenella. Uutinen perustui silminnäkijähavaintoon, mutta kuvaa tapauksesta ei kukaan ollut ehtinyt ottaa. No, sellaisia syntyi myöhemmin, joista tässä kaikkein kuuluisin: I want to believe (siirryt toiseen palveluun).

Toimittaja ja tutkija Tuomo Pietiläinen teki ikimuistoisesta uutistapahtumasta koosteen (siirryt toiseen palveluun). Alkuperäinen Koillis-Sanomien uutinen löytyy täältä. (siirryt toiseen palveluun)

Lopulta Posion lentävä kissa nähtiin myös kurjella lentävän Vladimir Putinin (siirryt toiseen palveluun) sekä avaruushyppääjä Felix Baumgardtnerin rinnalla (siirryt toiseen palveluun).

4. Paavo Arhinmäki ei ole täälläkään

Kulttuuriministeri Paavo Arhinmäki kohahdutti kesällä suomalaisia, kun ei saapunutkaan Savonlinnan oopperajuhlille. Sopivasti kuntavaalien kynnyksellä syntyi "kansanliike", joka raportoi sosiaalisessa mediassa, missä muualla Arhinmäki ei ole ollut.

Ilmiötä ruokkimaan perustettiin myös Facebook-sivu (siirryt toiseen palveluun), jossa on tällä hetkellä noin 16 000 fania.

5. Cheek räppää Linnan juhlissa

Rap-artisti Cheek säväytti Linnan juhlissa vetäisemällä Ylen toimittajalle suorassa lähetyksessä parit lainit. Cheek kertoi miettineensä asiaa jo ennen haastattelua, joten aivan lonkalta rivit eivät tulleet.

Moni näki "Tänään Linnassa Jennin ja Salen kaa" -riimittelyn suorassa tv-lähetyksessä, mutta pian pätkä oli nähtävissä myös YouTubessa (siirryt toiseen palveluun). Kovin kauaa ei kestänyt, kun samaisesta pätkästä oli tehty ainakin kaksi uutta versiota. Tässä niistä toinen. (siirryt toiseen palveluun)

6. Sauli Niinistön virallinen valokuva

Sauli Niinistön muokattuja kasvoja

Suurista johtajista on ollut tapana tehdä kaikenlaista pilaa. Niin nytkin, kun kokoomuksen Sauli Niinistö valittiin presidentiksi.

Kuvia muokatusta Sauli Niinistöstä on koottu muun muassa Pinterestiin (siirryt toiseen palveluun).

7. Mitä Hitler nyt on kuullut?

Hitler ja hänen elämäkertaelokuvastaan tehdyt pilavideot ovat olleet netti-ilmiö jo vuosia. Näissä toistuu sama kaava: Hitler kuulee uutisen ja alkaa meuhkata. Vuoden 2012 aikana Hitler meuhkasi Suomesta ainakin Talvivaaralle (siirryt toiseen palveluun), Mannerheim-elokuvalle (siirryt toiseen palveluun), Nazisin taistelulle (siirryt toiseen palveluun)(lisätty jutun julkaisun jälkeen) ja itselleen (siirryt toiseen palveluun).

8. Sofi Oksanen jäi ilman palkintoa

Niin loistava kirjailija kuin Sofi Oksanen onkin, monen mielestä Iltalehti ja MTV3.fi menivät naurettavuuksiin asti otsikoidessaan, miten Sofi Oksanen jäi ilman kirjallisuuden Nobelin palkintoa.

Aiheesta on blogattu muun muassa täällä (siirryt toiseen palveluun).

9. Chisu ja Nalle Puh -läppäri

Aki Nylund Facebook-kirjoitus

Chisu ja hänen kappaleitaan laittomasti ladannut pikkutyttö nousivat otsikoihin vuoden loppupuolella, kun asiasta alettiin kirjoitella Facebookissa. Kirjoittelu johti lopulta siihen, että episodin osapuolet - tytön isä, Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus ry sekä laulaja Chisu - tapasivat toisensa Ylen A-studio: Stream -ohjelmassa (siirryt toiseen palveluun).

Episodia hyvin kuvaava yksityiskohta on Nalle Puh -läppäri, jonka poliisit takavarikoivat Chisun lauluja laittomasti ladanneelta tytöltä. Se koetteli monen mielestä yleistä oikeustajua (siirryt toiseen palveluun).

10. Batman läpsäisee

Batman läpsäisee -meemi

Batman läpsäisee -meemi on sukua Hitler-videoille. Meemissä muokataan saman sarjakuvasta napatun ruudun puhekuplia sen mukaan, mikä tilanteeseen kulloinkin sopii. Ja tämä leviää sitten internetissä. Usein kuva liittyy uutiseen, yllä olevassa kuvassa aiheena on joulu.

Läpsivällä Batmanilla on myös oma Twitter-tili (siirryt toiseen palveluun).


Tämän jutun meemit on koostettu yhdessä seuraavien suomalaisten twiittaajien kanssa: @kirsiMM (siirryt toiseen palveluun), @DiamonDie (siirryt toiseen palveluun), @zittingm (siirryt toiseen palveluun), @pmihal (siirryt toiseen palveluun), @markkola (siirryt toiseen palveluun), @oskarionninen (siirryt toiseen palveluun), @jaanakangas (siirryt toiseen palveluun), @valleyaapo (siirryt toiseen palveluun), @anniemilia__ (siirryt toiseen palveluun), @akuressu (siirryt toiseen palveluun), @aimoannos (siirryt toiseen palveluun), @jjkarppinen (siirryt toiseen palveluun), @Mrmasterdog (siirryt toiseen palveluun), @vtoijonen (siirryt toiseen palveluun), @ainosalonen (siirryt toiseen palveluun), @helppohomma (siirryt toiseen palveluun), @annaperho (siirryt toiseen palveluun) ja @laura_kangas (siirryt toiseen palveluun).

_Kerrottakoon, että meemikoosteita on tehty hiljattain muitakin. Tässä versio, jossa suomalaiset meemit on leivottu pipareiksi (siirryt toiseen palveluun). Global Post listasi puolestaan kansainvälisesti merkittävimmät meemit (siirryt toiseen palveluun). _

Ois, Nokia