Varpunen viihtyi jouluaamuna Lapissa

Lapin tuorein tulokaslaji on pikkuvarpunen, joka on yleistynyt talvilintuna jo Ivaloa myöten. Kaikkiaan Lapissa on havaittu joulukuun aikana 62 eri lintulajia.

Kotimaa
Sparrows at a feeding spot in Lauttasaari, Helsinki.
Pikkuvarpusia Helsingin Lauttasaaren ruokintapaikalla.Yle

Kemijärveläisen lintuharrastajan Pirkka Aallon mukaan pikkuvarpusen ohella Kittilän, Muonion ja Ivalon korkeudella talvehtii myös keltasirkku.

Ja vaikka kesäntuloa lasketaan sanomalla, että puoli kuuta peipposesta, peippo viihtyy Lapissa myös talvella. Niitä on havaittu Pellossa, Rovaniemellä, Posiolla ja Kemijärvellä, jossa Juujärven kylässä talvehtii peräti neljä peippoa.

Sylvian joululaulun vankilintunen Ivalossa

Joulukuun ainoa havainto tutun joululaulun mustapääkertusta on tehty Koppelon kylässä Ivalossa. Ivalon talven erikoisuuksiin kuuluu myös kaksi punarintaa. Talvisen Lapin hippiäiset ja puukiipijät ovat myös laskettavissa yhden käden sormilla.

Tilhi tykästyi Rovaniemeen

Vielä syksyllä pihlajat notkuivat marjoja eri puolilla Lappia ja ne houkuttelivat paikalle lukuisia marjalintuja.

Joulukuuhun tultaessa marjoja näytti olevan jäljellä enää Rovaniemellä ja niinpä niitä nauttivat siivekkäät ovat pakkautuneet Lapin pääkaupunkiin. Rovaniemellä lentelee satapäisiä tilhiparvia ja myös taviokuurnaryhmiä sekä yksittäisiä räkättirastaita on nähty.

Rovaniemen talvierikoisuuksia ovat myös fasaanit, joita on nähty peräti 17 linnun parvi.

Kuluvan talven eräs tunnuslintu Lapissa on urpiaineen, jota on havaittu satapäisissä parvissa niin kaupunkialueilla kuin erämaissakin.

Havainnot tietokantaan

Tänä talvena kaikki talvilintuhavainnot kannattaa tallentaa mahdollisimman tarkkaan tulevaa Lapin talvilintuatlasta varten, Pirkka Aalto kertoo.

Havainnot voi kirjata Birdlife Tiira-tietokantaan osoitteeseen www.tiira.fi. (siirryt toiseen palveluun) Kaikki sinne ilmoitetut havainnot pääsevät osaksi kartoitusta, jossa selvitetään Lapissa talvehtivien lintulajien levinnäisyyttä ja runsautta.

Lapin talvilinnuista ja talvilintuatlaksesta löytyy lisätietoa osoitteessa www.lly.fi. (siirryt toiseen palveluun)