1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Lumenpudotus on ammattimiehen hommaa

Lumen pudottaminen katoilta on ryhmätyötä, jossa turvallisuus on kaikkein tärkeintä. Lauhtuneen sään takia ammattilaisilla on kiireitä, koska itsekseen valuvat lumet vaarantavat rakennusten vieressä kävelevät ihmiset.

Lunta pudotettiin kerrostalon katolta Helsingin Eteläisellä Hesperiankadulla torstaina. Kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva

Runsasluminen talvi Etelä-Suomessa aiheuttaa paljon kiireitä lumenpudottajille. Toistaseksi lumi ei ole vielä niin painavaa, että se aiheuttaisi vaurioita kattorakenteille, mutta ihmisille se voi olla vaaraksi. Joulun jälkeen alkaneet suojakelit ovat aiheuttaneet sen, että lumet valuvat alas harjakattoisilta rakennuksilta. Suojalumi saattaa myös aiheuttaa katoilla saumavuotoja.

Tärkeimmät paikat joista lunta tällä hetkellä pudotetaan, ovat kävelykatujen varsilla ja sellaisissa paikoissa missä ihmisiä muutenkin liikkuu paljon.

- Niillä paikoilla putoavasta lumesta on suurta vaaraa ihmisille ja vaurioita saattaa myös aiheutua esimerkiksi ajoneuvoille. Ylhäältä tippuvalla lumella on niin paljon massaa, että se voi aiheuttaa todella pahoja tuhoja, sanoo Kattotutka Oy:n aluepäällikkö Pekka Inkeroinen.

Yksin ei asiaa katolle

Inkeroinen korostaa, että lumen pudottaminen tulisi jättää ammattilaisten hoidettavaksi. Lumen pudottamiseen liittyy vaaroja, joita kaikki eivät välttämättä osaa tiedostaa.

- Yksin katolle ei ole mitään asiaa. Sen lisäksi alhaalla on aina oltava mies varmistamassa sivullisten turvallisuus.

Ensimmäinen tehtävä lumen pudottajalla on tarkistaa paikka, johon turvaköyden saa kiinnitettyä. Esimerkiksi piippujen ympärille köysiä ei saa kiinnittää, vaan niille pitää löytää erikseen tarkoitetut kiinnityskohdat. Inkeroisen mukaan tarve lumen pudottamiseen pitää arvioida tapauskohtaisesti.

- Joissain kiinteistöissä lumia ei tarvitse pudottaa koko talvena, mutta joillakin katoilla saattaa joutua pudottamaan lunta viikon välein keleistä riippuen, Inkeroinen sanoo.