Helsingin kaupunkisuunnittelun kehäkettu tähyää itään

Helsingin kaupunkisuunnitteluviraston pitkäaikainen päällikkö, Tuomas Rajajärvi jää vuodenvaihteessa eläkkeelle. Konkari uskoo, että kuntarajat katoavat lähivuosina kaavoituksesta. Uusia kohteita löytyy etenkin idästä, jossa Rajajärven katse yltää aina Porvooseen asti.

Kotimaa
Tuomas Rajajärvi toimistossa
Yle

Rajajärven mukaan kaupunkisuunnitteluviraston nokkamiehenä toimiminen on ollut etuoikeutettua, koska Helsinki on kasvanut vuosien saatossa huomattavasti. Kaikki suunnitelmat ovat päätyneet rakennustyömaiksi.

Eläkepäiville hän suuntaa kaksijakoisissa tunnelmissa.

Kaupunkisuunnittelua ei voi tehdä kuin virkamies, vaan siihen joutuu laittamaan itsensä likoon.

Tuomas Rajajärvi

- Kaupunkisuunnittelua ei voi tehdä kuin virkamies vaan siihen joutuu laittamaan itsensä likoon. Se on myös merkittävä osa minuutta. Toisaalta nyt tuntuu, että on aika lähteä.

30-vuotiseen uraan mahtuu monenlaista keskustelua ja vääntöä. Kaupunki ja sen suunnittelu herättää tunteita, jokaiselta löytyy mielipide. Eniten keskustelua Rajajärven uran aikana on herättänyt kiistelty Töölönlahden kaava.

- Sitten kun kaikki korttelit taloineen on saatu sinne rakennettua, niin aluetta voidaan arvostella. Mielestäni periaate siellä on edelleen kestävä ja Aallon akseli näkyy.

Kaupunkisuunnittelijat jättävät usein itsestään jonkinlaisen kädenjäljen kaupunkiin sitä suunnitellessaan. Tätä väitettä Rajajärvi ei kuitenkaan allekirjoita.

- Helsinkiin ei varmaan kukaan ole jättänyt kädenjälkeä, koska jos joku, niin kaupunkisuunnittelu on ryhmätyötä. Tarvitaan monta taitavaa suunnittelijaa, jotta jotain saadaan aikaan.

Peltoja ja puistoja on oltava

Ihan kaikkialle ei silti Rajajärvikään rakentaisi, vaikka kaupunki miten potisi kasvupaineita. Rajajärvi nostaa esille erityisesti Tuomarilan ja Haltialan pellot sekä Keskuspuiston.

Helsinki ei voi pärjätä tulevaisuudessa osana eurooppalaista kaupunkiperhettä, jos se lähtee tavoittelemaan jotain suurta. Helsingissä mittakaava täytyy pitää inhimillisenä.

Kaikkia alueita ei tulisi laittaa asumisen alttarille.

Tuomas Rajajärvi

- Voimamme nimenomaan on se, että Keskuspuisto tulee keskelle Helsinkiä, junalla pääsee keskustaan, laivat rantautuvat Etelä-satamaan. Jos talvi suo, niin Töölönlahdelta voi hiihtää vaikka Lappiin. Kaikkia alueita ei tulisi laittaa asumisen alttarille.

Seudullinen ajattelu tulee, halutaan tai ei

Tähän mennessä pääkaupunki on levittäytynyt pohjoiseen ja länteen. Tasapainoa on haettava Östersundomin suunnalta.

- Yleiskaava tulee päätöksentekoon ensi keväänä. Itään levittäytyvällä Helsingillä ei ole merkitystä vain pääkaupungille vaan koko seudulle.

Rajajärven mukaan rakentamisen painopiste sijaitsee idässä. Myös rantametron eli Espoosta Östersundomiin aikanaan kulkevan metron ympärille painottuvan rakentamisen merkitys korostuu.

- Sen mahdollisuuksia täytyy samalla miettiä aina Porvooseen saakka.

Tulevaisuuden haasteet piilevätkin Rajajärven mielestä pääkaupunkiseudun kuntien välisessä yhteistyössä. Omien rajojen sisällä toiminen ei ole enää mahdollista, vaan kuntien on pakko ajatella suurempaa kokonaisuutta.

- Seudullisuus tulee, tahdottiinpa sitä tai ei. Nyt sille haetaan muotoja. Mikään meistä pääkaupunkiseudun kunnista ei pärjää tulevaisuudessa yksin. Yhdessä voimme saada aikaan jotain uutta, Rajajärvi toteaa.