Naisyrittäjä on miesyrittäjää harvinaisempi - ja varovaisempi

Naisyrittäjien määrä on kasvanut 2000-luvulla, mutta edelleen suomalaisista yrittäjistä vain joka kolmas on nainen. Suurin osa naisyrittäjistä työskentelee yksin.

Kotimaa
Kampaaja laittaa kumikäsineitä käteensä.
YLE

Naiset perustavat yrityksiä harvemmin kuin miehet. Suomessa oli vuoden 2011 lopussa 84 000 naisyrittäjää, mikä on kolmasosa kaikista yrittäjistä.

Suomen Yrittäjänaisten puheenjohtajan Kaarina Jokisen mielestä naiset ryhtyvät yrittäjiksi miehiä harvemmin sen takia, että naiset ovat miehiä varovaisempia.

- Naiset ovat hirveän huolellisia talousasioissa, eivätkä he ole niin rohkeita riskinottajia kuin miehet, Kaarina Jokinen sanoo.

Varovaisuus näkyy Jokisen mukaan esimerkiksi siten, että naiset palkkaavat työntekijöitä harvemmin kuin miehet. Naisyrittäjistä vain reilu neljännes on palkannut muita työntekijöitä, kun taas miesyrittäjistä työnantajina toimii yli 40 prosenttia.

Naisten johtamat yritykset ovat hyvin tuottavia.

Kaarina Jokinen

Suomen Yrittäjänaisten puheenjohtajan mielestä nais- ja miesyrittäjien välillä on muitakin eroja.

- Tutkimukset osoittavat, että naiset ovat erittäin vahvoja talousosaajia siinä mielessä, että naisten johtamat yritykset ovat hyvin tuottavia, Kaarina Jokinen sanoo.

Terveysalan yrittäjistä suurin osa naisia

Nais- ja miesyrittäjien toimialat vaihtelevat sukupuolittain. Naiset johtavat sosiaali- ja terveysalan yrityksiä sekä koulutus- ja henkilöstöalan yrityksiä huomattavasti useammin kuin miehet.

- Suomi on poikkeuksellinen maa verrattuna muihin maihin siinä suhteessa, että Suomessa naiset hoivaavat ja miehet ovat niin sanotusti kovempien arvojen, kuten teollisuusalojen, yrittäjiä, Kaarina Jokinen sanoo.

Naisia siirtyi yksinyrittäjiksi varsinkin 1990-luvun pankkikriisin jälkeen. Naiset perustavat yrityksiä usein aikaisemman työuran jatkoksi tai harrastuksensa ympärille. Esimerkiksi äidiksi tuleminen voi lykätä yrityksen perustamista.

- Tyypillistä on se, että naiset kasvatettuaan lapset ja mahdollisesti uransa tehneinä havahtuvat vähän yli 40-vuotiaina, että nyt voisi tehdä jotain muuta ja aloittavat yrittäjyytensä siinä vaiheessa.

Yrittäjyys vaatii Jokisen mielestä pitkää pinnaa ja periksiantamattomuutta.

- Yrittäjän erottaa toisen tyyppisestä henkilöstä siten, että vaikka välillä tulee takaiskuja, niin siitä huolimatta huomenna taas jatketaan siitä, mihin on edellisenä päivänä jääty.

Lähteet: Työ- ja elinkeinoministeriön Yrittäjyyskatsaus 2012

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus