Jättiristeilijätilaus meni Turun sijasta Ranskaan

Laivatilausta haki myös STX Finlandin Turun telakka. Elinkeinoministeri Jan Vapaavuori ei vielä aamuvarhaisella halunnut kommentoida tilauksen lipumista Ranskaan.

talous
STX:n työntekijä tutki risteilijäaluksen potkureita.
STX:n työntekijä tutki risteilijäaluksen potkureita Turun telakalla marraskuussa 2008.Simon Brooke-Webb / EPA

Yhdysvaltalaisyhtiö Royal Caribbean Internationalin seuraava luksusristeilijä valmistetaan Ranskassa, yhtiö sekä telakkayritys STX kertoivat myöhään torstai-iltana.

Laivan rakentaminen aiotaan aloittaa syksyllä 2013, ja sen on tarkoitus olla valmiina vuonna 2016. Sopimukseen sisältyy optio toisen aluksen tilaamisesta.

Torstaina allekirjoitetun sopimuksen arvoa ei kerrottu, mutta risteilijän vuosina 2009 ja 2010 Turussa valmistuneet sisaralukset Oasis of The Seas ja Allure of The Seas maksoivat kumpikin 900 miljoonaa euroa. Ne ovat maailman suurimpia risteilyaluksia.

Turun telakka hävisi Ranskalle

Laivatilauksesta kilpailivat korealaisyhtiö STX:n Turussa ja Ranskan Saint Nazairessa sijaitsevat telakat. Tässä kilpailussa ranskalaistelakka vei voiton.

Aamuvarhaisella tavoitettu elinkeinoministeri Jan Vapaavuoren erityisavustaja sanoo, että elinkeinoministeri ei toistaiseksi halua kommentoida jättiristeilijätilauksen lipumista Ranskaan.

- Pohdimme asiaa aamupäivän aikana ja tulemme sitten kerralla julki asian kanssa, erityisavustaja Pete Pokkinen sanoi Yle Uutisille.

STX Finland haki Suomen valtiolta 50 miljoonan euron lainaa risteilijätilauksen saamiseksi Turkuun. Tähän hallitus ei suostunut, vaan tarjosi 28,3 miljoonan euron innovaatiotukea, mikäli tilaus tulisi Turkuun.

Lähteet: AFP, Yle Uutiset