Mausoleumi korjataan - Leninin ruumis saa uuden puvun

Leninin mausoleumi on suljettu peruskorjauksen ajaksi. Samalla Leninin balsamoitua ruumista hoidetaan ja tälle vaihdetaan uusi puku.

Ulkomaat
Leninin mausoleumi Moskovan Punaisella torilla peitettynä korjausten vuoksi.
Leninin mausoleumi Moskovan Punaisella torilla peitettynä korjausten vuoksi joulukuussa 2012.Reuters-TV

Moskovan Punaisella torilla Leninin mausoleumi on suljettu remontin ajaksi ensimmäistä kertaa 80 vuoteen. Samalla Leninin ruumiin kohtalo on noussut taas Venäjällä vilkkaaksi puheenaiheeksi.

Kyselytutkimuksen mukaan suurin osa venäläisistä olisi jo valmis päästämään balsamoidun Leninin haudan lepoon.

Leninin mausoleumi on remontin ajaksi peitetty suurella valkoisella kupoliteltalla.

- Olen yllättänyt. Toivon, että rakennus säilyttää historiallisen muotonsa, eikä mikään muuttuisi ja että se tulee seisomaan täällä vakaana monien vuosisatojen ja sukupolvien ajan, sanoo moskovalainen Galina Baskova.

Leninin ruumis mausoleumissa Moskovan Punaisella torilla.
Leninin ruumis mausoleumissa.Reuters-TV

Vuonna 1930 valmistunut, osittain vajoava hautamuistomerkki peruskorjataan nyt ensimmäistä kertaa. Samalla myös Leninin balsamoitua ruumista hoidetaan ja tälle vaihdetaan uusi puku.

Mausoleumin on määrä avautua yleisölle taas huhtikuussa, mutta monet olisivat jo valmiit sulkemaan sen lopullisesti.

- Mielestäni hänet voitaisiin haudata, niin kuin muutkin kuolevaiset. Mutta hallitushan näistä asioista päättää, Galina Baskova nauraa.

Myös parikymppinen Ivan olisi valmis luopumaan Leninistä.

- Mistä meidän köyhyys johtuu? Kristillisten tapojen mukaan kuolleet tulee haudata. Jos tätä henkilöä ei ole haudattu 70 vuoteen, niin se kyllä kertoo jostain.

Toisten mielestä taas Lenin on ehdottomasti säilytettävä nykyisellä paikallaan.

- En ymmärrä tätä suuntausta, että kaikki pitää muuttaa. Meillä on historiamme ja siihen ei tarvitse puuttua. Ei tarvitse muuttaa menneisyyttä vaan tulevaisuutta, keski-ikäinen Vladimir Komov pohtii.

- Miksi Kazakstanissa tai Kiinassa voidaan näyttää kunnioitusta ihmiselle, joka sai paljon aikaan, mutta meilläkö ei sellaista saisi olla, kysyy eläkeläinen Ivan Filatov.

Tutkimuskeskus Levadan mukaan 56 prosenttia venäläisistä kannattaa Leninin hautaamista, kun 31 prosenttia jättäisi muumioidun Leninin paikalleen.