1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilotulitukset

Raketteja ostetaan kerralla näyttävä paketti

Tukes muistuttaa, että ilotulitteita ei saa tilata netistä eikä lähettää postissa. Myös maahantuonnissa on tiukat rajoitukset yksityishenkilöille.

ilotulitukset
Ilotulitusraketti räjähtää taivaalla
Oulun kaupungin ilotulitus nähdään tänä vuonna Raksilan pesäpallostadionilla torinrannan sijaan.Mika Kanerva / Yle

Torstaina alkanut rakettikauppa näyttää rullaavan hyvin. Kaikkien ilotulitteiden alaikäraja on 18 vuotta ja näyttää siltä, että ikärajan noston myötä vanhemmat ostavat raketteja isolla rahalla ja paljon kerrallaan.

Tavaratalo Kärkkäisen kaupallinen johtaja Antti Korkiakoski on huomannut, että erityisesti isät käyvät usein uudenvuoden rakettiostoksilla.

- Ennen kävi poikaporukoita ostamassa pikkupaukkuja, mutta nyt kun alaikäraja on 18 vuotta, ostoksilla ovat vanhemmat. Kertaosto on monella melko iso. Vanhempien pitää muistaa myös, että ilotulitteita ei saa edes luovuttaa alaikäisille vaan ne täytyy ampua vanhempien valvonnassa, Korkiakoski sanoo.

Suosittuja ovat esimerkiksi patamallin ilotulitteet.

- Pata on näyttävä ja uusien säännösten myötä niissä voi olla jopa kilo pyroteknistä massa. Myös keppiraketteja ja pienempiä pommeja ja paukkuja menee yhtä lailla, Korkiakoski kertoo.

Rakettimyynti on Korkiakosken mukaan kauppiaalle hyvää bisnestä. - Vielä kun saadaan pohjoisessa venetsialaisvillitys kunnolla käyntiin, saataisiin syksylläkin myytyä raketteja, Korkiakoski toivoo.

Ilotulitteiden myynti jatkuu uudenvuodenaattoon asti. Raketteja ja muita ilotulitteita saa ampua uudenvuodenyönä kello 18-02.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes muistuttaa, että yksityishenkilö ei saa hankkia ilotulitteita esimerkiksi netin kautta tai lähettää niitä postitse. Ilotulite täytyy myydä pelastuslaitoksen hyväksymässä myyntipisteessä.

Suomessa saa käyttää vain Tukesin hyväksymiä tai CE-merkittyjä ilotulitteita. Tämän takia useissa muissa maissa hyväksyttyjä ilotulitteita ei saa käyttää Suomessa. Ilotulitteita ei saa myöskään kuljettaa esimerkiksi matkustajalaivoilla tai lentokoneessa.

Oulun kaupungin uudenvuoden ilotulitus nähdään Raksilan pesäpallostadionilla uuden Oulun juhlavuoden avajaisissa noin kello 21.

Lue seuraavaksi