Hyppää sisältöön

Posiva hakee rakennuslupaa ydinjätteen loppusijoitukseen Olkiluotoon

Posiva Oy on toimitti tänään valtioneuvostolle rakentamislupahakemuksen kapselointi- ja loppusijoituslaitoksen rakentamiseksi Eurajoen Olkiluotoon. Työ- ja elinkeinoministeriö pyytää Säteilyturvakeskukselta turvallisuusarvion hankkeesta.

Posiva louhii parhaillaan ydinjätteen loppusijoituspaikkaa, Onkaloksi nimettyä luolastoa, Eurajoen Olkiluodon peruskallioon. Kuva: Yle

Laitoskokonaisuus rakennettaisiin Eurajoen Olkiluotoon suunnitellulle sijaintipaikalle. Työ- ja elinkeinoministeriö pyytää Säteilyturvakeskukselta turvallisuusarvion hankkeesta.

Myös kansalaiset ja muut toimijat voivat kertoa mielipiteensä hankkeesta työ- ja elinkeinoministeriölle kirjallisesti, sähköpostilla tai verkossa. Kuulemismenettely käynnistyy alkuvuonna 2013. Valtioneuvoston käsittelyyn rakentamislupahakemus ja siihen liittyvät aineistot arvioidaan toimitettavan vuoden 2014 loppupuoliskolla.

STUK tarkastaa Posivan turvallisuuden

Turvallisuusarvio perustuu Posivan organisaation ja toiminnan tarkastuksiin sekä Posivan hankkeen pitkäaikaisen valvonnan perusteella tehtyihin havaintoihin, kerrotaan Säteiiyturvakeskuksesta. Tämän lisäksi STUK käyttää tarkastuksessa ulkopuolisia riippumattomia asiantuntijoita.

STUKin tarkastustyön tavoiteaikataulu on puolitoista vuotta. Sinä aikana STUK arvioi, ovatko Posivan toimittamat selvitykset kattavia.  STUK kertoo kiinnittävänsä  erityistä huomiota loppusijoituslaitoksen pitkäaikaisturvallisuuden osoittamiseen ja sekä kapselointilaitoksen käytön turvallisuuteen.

Loppusijoitusta valmisteltu vuosia

Teollisuuden Voiman ja Fortumin ydinvoimaloiden käytetty ydinpolttoaine loppusijoitetaan kuparikapseleissa Olkiluodon peruskallioon noin neljänsadan metrin syvyyteen.

Käytetty polttoaine varastoidaan välivarastoissa Fortumin voimalaitoksella Loviisan Hästholmenilla ja TVO:n voimalaitoksella Eurajoen Olkiluodossa. Voimalaitoksilta polttoaine kuljetetaan kapselointilaitokseen erikoissäiliöillä erikoiskuljetuksina.

Käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoitusta on valmisteltu Suomessa nykyisten ydinvoimaloiden rakentamisvaiheesta eli 1980-luvulta lähtien. Loppusijoituksen kokonaiskustannusarvio on noin 3 miljardia euroa.