Joulumyynnin maratonista alesesongin lisäkierroksiin

Useissa kaupoissa oli jo ennen joulua tarjouksia, mutta varsinainen alennusmyynti alkoi torstaina. Välipäivät ja venäläisten matkailijoiden vierailu vuoden alussa ovat merkittävää aikaa kaupan alalle.

Kuva: Kia-Frega Prepula / Yle

Suurten kauppaketjujen liikkeet haluavat tyhjentää hyllyjään uuden tavaran tieltä. Pienemmät yksityisyrittäjät suhtautuvat alesesonkiin eri tavalla.

Putiikeissa tarjotaan välipäivinä tarjouksia ja suuri ale alkaa vuoden vaihduttua.

Joulumyynti on liikkeille kuin maratonjuoksu. Pienen levähdyksen jälkeen kaupat pyrkivät kirimään myyntiä vielä tiukemmin alesesongin aikana.

Joululahjojen jatkeiksi

Alennusmyynnistä hankitaan vaatteita, jalkineita, harrastusvälineitä sekä joululahjojen lisävarusteita kuten tulostimia tai pelikonsolien ohjaimia.

- Pukki tuo mitä tuo ja niihin ollaan tyytyväisiä. Sitten lähdetään etsimään uusia juttuja alennusmyynneistä, kertoo joulun jälkeen Kajaanissa kauppoja kiertänyt Reeta Saastamoinen iloisin mielin.

Pukki tuo mitä tuo ja niihin ollaan tyytyväisiä. Sitten lähdetään etsimään uusia juttuja alennusmyynneistä.

Reeta Saastamoinen

Välipäivien ale on perinteistä lomalaisten ajanviettoa, kun perheet etsivät yhdessä sopivia tuotteita. Yksityisyrittäjä kuvailee alepäivien vilkasta tunnelmaa lämminhenkiseksi.

- Vuodenvaihteen aikaan tapaan liikkeessä entisiä kajaanilaisia ja huomaan, että heistähän on tullut jo aikuisia, naurahtaa Kajaanin Asu-Revon yrittäjä Terttu Repo.

Venäläiset ovat odotettuja vieraita

Kajaanilaiset liikkeet odottavat venäläisten ostovoiman jatkuvan edelleen vahvana. Kauppias Jouni Jauhiainen Kajaanin Intersportista myöntää, että venäläiset ovat tärkeitä asiakkaita, mutta suhtautuu turisteihin maltillisesti.

Mielikuvat erittäin varakkaista venäläisistä matkailijoista eivät enää pidä paikkaansa. Venäläiset eivät ole kiinnostuneita pelkästään rajan lähellä olevista ostosmahdollisuuksista.

- Vuosia sitten käyneet rikkaat venäläiset ovat jatkaneet jo muihin kohteisiin kuten Keski-Euroopan Alpeille, Ruotsiin ja Pohjois-Amerikkaan. Keskiluokkaisten venäläisten matkailijoiden ostokset ovat samanlaisia kuin suomalaistenkin, selventää Intersportin kauppias Jouni Jauhiainen.