STX-johtaja: Tilaus olisi ollut tahdon asia

Turun STX-telakan johtaja Jari Anttilan mukaan Suomi haaskasi kaksi tilaisuutta tilauksen varmistamiseksi. Sen sijaan Ranska rakensi kuukaudessa tilaajaa tyydyttävän rahoituspaketin.

talous
STX Finland Oy:n varatoimitusjohtaja Jari Anttila.
STX Finland Oy:n varatoimitusjohtaja Jari Anttila.Yle

Turun STX-telakan johtaja Jari Anttilalla toteaa yksiselitteisesti loistoristeilijätilauksen kaatuneen hallituksen päätökseen olla myöntämättä lainaa.

- Se olisi ollut se puuttuva osanen rahoituspaketissa. Nyt emme saaneet kasaan vaadittavaa rahoitusta ja tilaus valui Ranskaan.

Anttilan mukaan tilaus olisi saatu Turkuun varmasti, mikäli laina olisi järjestynyt.

- Tilaaja ei neuvotellut kenenkään muun kuin meidän kanssa ennen ensimmäistä kielteistä lainapäätöstä. Kun se tuli, tilaaja avasi keskustelun Ranskan kanssa. Sen jälkeen meillä oli vielä toinen tilaisuus, mutta saimme toisen kielteisen päätöksen.

"EU-laki ei tilausta kaatanut"

Turun telakan johtaja ei hyväksy poliittisen johdon tulkintaa, jonka mukaan EU-lainsäädäntö olisi estänyt lainan myöntämisen emoyhtiöiden talousvaikeuksien vuoksi.

- Meistä se olisi ollut täysin mahdollista, eikä kyse olisi ollut mistään tukielementistä vaan rahoituksen hakemista projektille. Me emme pelkää kilpailua muiden EU-maiden kanssa, mutta meillä Suomessa rahoitus on aina ollut hankala paikka.

Rahoituksen saaminen näyttelee hyvin suurta roolia telakoiden kilpaillessa risteilijätilauksista, sillä tässäkin tapauksessa kauppasumma on arviolta lähes miljardia euroa.

- Kuvaavaa on, että kun jossakin maassa on halua tehdä asioita, tehdä tuloksia ja tehdä ratkaisuja, niin niitä tulee. Ranskalaiset rakensivat rahoituspaketin kuukaudessa, kun Suomessa meni keskusteluun puoli vuotta ilman tuloksia.

Kahden tilauksen kohtalo auki

Turun telakan kohtalo näyttää nyt riippuvan kahdesta TUI-risteilijästä, joista telakalla on jo merkintä tilauskannassaan. Noiden risteilijöiden lopullinen kohtalo kuitenkin selviää Anttilan mukaan vasta tulevaisuudessa

- Turun telakan näkymä on edelleen se, että uskomme että saamme rahoituksen ratkaistua edelleenkin näille tilauskannassa oleville lainoille ja sitä kautta pystymme turvaamaan työllisyyttä, sanoo Anttila.