Talven ensimmäiset lumivyöryt havaittu jo Lapissa

Ylläksellä umpihangessa viihtyvien vapaalaskijoiden suosimassa Kellostapulin kurussa oli joulukuuusa pari lumivyöryä. Tykkilumella ja rinnekoneilla hoidettuihin rinteisiin ei lumivyöryriski ulotu.

Kotimaa
Ylläksen Kellostapuli vetää vapaalaskijoita.
Kellostapuli on vapaalaskijoiden suosiossa. Kuva on vajaan kolmen vuoden takaa.Jarmo Honkanen / Yle

Lumivyöryriski on kasvamassa pohjoisen tunturirinteillä. Ilmatieteen laitoksen lumivyöryindeksiennuste on tällä hetkellä kaksi eli kohtalainen. Se tarkoittaa, että luonnolliset lumivyöryt ovat epätodennäköisiä ja ihmisten aiheuttamat mahdollisia.

Kaikilla viidellä ennusteen piiriin kuuluvalla Lapin tunturialueella riski näyttäisi ensi viikolla nousevan huomattavaksi. Tällöin luonnolliset lumivyöryt ovat mahdollisia ja ihmisten aihettamat todennäköisiä.

Lumivyöryt ovat yleisimpiä keväisin, mutta esimerkiksi Ylläksellä vapaalaskijoiden suosimassa Kellostapulin kurussa on tälle talvelle koettu jo muutama vyöry.

- Kellostapulin kuru on kilometrin päässä lähimmältä hissiltä oleva jyrkkä, itäänpäin laskeva luonnonrinne, kertoo Ylläs Skin rinnetoimenjohtaja Tuomo Poukkanen.

Hoidetuilla rinteillä ei lumivyörystä ole pelkoa.

Tuomo Poukkanen

- Siellä on joulukuussa havaittu pari pienempää vyöryä, sanoo Poukkanen.

Hoidetuilla rinteillä ei riskiä

Poukkasen mukaan lumivyörykausi on tänä talvena alkanut hivenen normaalia aiemmin. Siihen on selvät olosuhdesyyt.

- Lunta on vuodenaikaan nähden hyvin. Siellä (Kellostapulissa) on ollut voimakkaita sateita ja kun lumi on tuulen mukana kasaantunut, ovat olosuhteet olleet vähän epävakaiset, kertoo Poukkanen.

Lapissa itäänpäin laskevat rinteet ovat yleensä ne, joilla lumivyöryriskit kasvavat nopeimmin.

- Ei Kellostapuli ole ainoa. Sama tilanne on Lapissa muillakin hoitamattomilla tuntureilla itäänpäin laskevilla rinteillä. Muualla ei liikuta yhtä paljon, joten havaintojakin saadaan vähemmän.

- Hoidetuilla rinteillä ei lumivyörystä ole pelkoa, muistuttaa Poukkanen.