Lapintie: Risteilijätilaus tuskin kaatui tukimuotoon

Lapintien mukaan Turun telakalla oli vahvat mahdollisuudet kaikkien aikojen suurimman innovaatiotuen myötä. Hänen mielestään tilanne oli kuitenkin hullu, kun tilauksesta väänsi kaksi saman yhtiön telakkaa.

talous

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Annika Lapintie ei usko, että Suomen hallituksen päätös myöntää STX Finlandille innovaatiotukea lainan sijaan olisi vaikuttanut juurikaan risteilijätilauksen lipumiseen Ranskaan.

- Kyllä tässä ennemmin on ollut kysymys siitä, kumpi on pystynyt enemmän julkista tukea pistämään. Nyt annettiin niin suuri innovaatiotuki kuin suinkin on mahdollista. Ikävää, ettei se riittänyt kilpailun voittamiseen, Lapintie kertoo.

Hänen mukaansa tilanne oli hullu, kun kaksi saman yhtiön telakkaa kamppaili tilauksesta keskenään.

- Oikea käsi ja vasen käsi vääntävät keskenään kilpaa, että kumpi saa sen rakentamisen tehdä, ja se sitten voittaa, joka pystyy käyttämään enemmän julkista tukea.

Ranskan sosialistihallitus on jo kehunut pelastaneensa laivatilauksen ottamalla kaikki keinot käyttöön. Julkisuuteen ei ole kuitenkaan kerrottu, mitä nämä konstit ovat.

Turkulainen Lapintie haluaisi, että Suomessa päästäisiin keskustelemaan tukipäätösten perusteista ja niihin johtaneista syistä mahdollisimman avoimesti.

- Toivoisin, että talouspoliittinen ministerivaliokunta avoimesti kertoisi ratkaisujensa taustat. Sitten voidaan kaikki keskustella näistä asioista; nythän monet perusteluista ja taustoista ovat liikesalaisuuden takana.