Uusi vuosi ajaa koirat hulluuteen

Aikuista koiraa ei voi eikä pidä siedättää uudenvuoden rakettien äänille enää siinä vaiheessa, kun raketit paukkuvat. Ongelmakoirakouluttaja kehottaa totuttamaan pentukoiraa erilaisiin ääniin pitkin vuotta.

Kotimaa
Englanninbulldoggi Onni.
Kuvan englanninbulldoggi ei liity ohjelmaan.Eeva Hämäläinen

Uudenvuoden äänekkäät raketit pelottavat monia koiria. Tarkan hajuaistin lisäksi koiran kuuloaisti erottaa rakettien äänimaailman huomattavasti ihmistä tarkemmin. Toisaalta tietyissä koiraroduissa arkuus on voimakkaasti periytyvä ominaisuus. Tällöin ääniarkuutta on erittäin vaikeaa kitkeä pois edes kouluttamalla.

- Esimerkiksi colliet ovat hyvin ääniarkoja. Lähden itse kahden espanjanvesikoirani kanssa kauemmas kaupungista, kertoo ongelmakoirakouluttaja Johanna Vanhatalo.

Siedätyksen sijaan ennakointia

Koiran ulkoilutus kannattaa hoitaa hyvissä ajoin ennen paukkeen alkamista.

Johanna Vanhatalo

Arkuus voi olla opittu reaktio, jolloin siihen voidaan vaikuttaa kouluttamalla. Vanhatalo ei kuitenkaan suosittele koirille siedätyshoitoa eli viemistä rakettien sekaan, sillä näissä tilanteissa koira ei voi mitenkään hallita tilannetta vaan on täysin sen armoilla. Pentukoiraa kannattaa totuttaa erilaisiin ääniin pitkin vuotta ja jos koira näyttää reagoivan niihin pelokkaasti, on järkevää viedä koira pois rakettien paukkeesta.

- Jos on oltava kaupungissa, kannattaa olla sisätiloissa ja laittaa verhot kiinni. Radio, televisio tai musiikki vievät koiran huomiota pois rakettien äänistä. Mukavaa tekemistä on esimerkiksi lelun tai mieluisen ruuan, esimerkiksi oikean luun, pureksiminen.

Jos koira läähättää tai hakeutuu piiloon, sitä ei kannata mennä lohduttamaan, vaan suhtautua mahdollisimman neutraalisti. Lohduttaminen voi vain lisätä koiran tunnetta siitä, että tilanteessa on oikeasti jotakin pelättävää.

Ajoissa ulos

Kaupunkiin jäätäessä koiran ulkoilutus kannattaa hoitaa hyvissä ajoin ennen paukkeen alkamista. Aamulla koira on hyvä viedä ulos vasta, kun se itse näyttää olevan lähtöaikeissa.

Koirien pelkoa helpotetaan myös lääkkeillä. Moni koiranomistaja aloittaa apteekista saatavilla luonnonmukaisilla valmisteilla. Eläinlääkärit määräävät vahvempia valmisteita koirille, joiden pelko on pakokauhunomaista.

- Koira voi saada uudenvuoden raketeista pysyvän trauman, joka voi johtaa niin voimakkaaseen pelkäämiseen, että koira menettää lajityypillisen luonteensa ja pelkää lumiauroja, roska-autoja tai muita ääniä. Koiran pelkoa ei kannata vähätellä.