1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Poromiehet eksoottisella teurastusmatkalla

Joukko pohjoisnorjalaisia poromiehiä on matkannut jouluviikoksi Etelä-Georgiaan teurastamaan saarella levinneen porokannan, kertoo Finnmarken-nettilehti. Norjalaiset valaanpyytäjät veivät 1900-luvun alussa saarelle 25 poroa lihansaannin vuoksi, ja sen jälkeen porot ovat lisääntyneet 3 500-päiseksi laumaksi.

Poroja Suomen Lapissa. Kuva: Juha Laaksonen

Porot ovat uhka saaren luonnolle ja linnustolle. Porolauma on päätetty lopettaa ja työhön on kutsuttu kymmenen norjansaamelaista poromiestä. Heidän lisäkseen ryhmään kuuluu neljä työntekijää Norjan luonnon tarkastusvirastosta (SNO) sekä projektinjohtajat.

Porot aiotaan lopettaa kahdessa erässä, puolet nyt ja loput vuonna 2014, kertoo SNO:n projektinjohtaja Henrik Eira.

Aluksi porot aiottiin ampua helikoptereista. Projektiryhmään kuulunut SNO:n työntekijä ehdotti sen sijalle perinteistä saamelaista teurastusmenetelmää.

Liha pakataan myytäväksi

Porojen kokoaminen on haastavaa, sillä saaren vuoristoinen ympäristö poikkeaa paljon Finnmarkin luonnosta. Porot viihtyvät kuitenkin parhaiten rannikolla tai 200-400 metrin korkeudessa, ja ne voi Eiran mukaan koota jalan.

Porot lopetetaan pulttipistooleilla, ruhot paloitellaan, liha pakataan vakuumiin ja viedään Falklandiin myytäväksi. Ryhmän tavoitteena on lopettaa 100-150 poroa päivässä.

Yhdistyneelle kuningaskunnalle kuuluva Etelä-Georgia sijaitsee Etelä-Atlantilla noin 1400 kilometriä Falklandinsaarista. Argentiina miehitti saaristoa Falklandin sodan yhteydessä.