1. yle.fi
  2. Uutiset

Kuntaraja halkoo Lehtisten pihapiiriä viimeistä päivää

Lehtisillä Kiikoisten ja Sastamalan rajalla Kiimajärven kylän Koppalaisen maalla eletään historiallisia aikoja. Kotitilan halkova Kiikoisten ja Sastamalan raja häviää 1.1.2013.

Kotimaan uutiset
Mies harjaa lunta kotirapulta
Tiina Kokko / Yle

Juhani Lehtisen kotitilalla on totuttu siihen, että pihan poikki kulkee aina jokin raja. Kun paikalle perustettiin aikoinaan torppa, tehtiin sieltä töitä kolmelle talolle.

Myöhemmin pihaa halkoi Kiikan ja Kiikoisten kunnan raja. Kun Kiikka ja Keikyä yhdistyivät Äetsäksi, asuttiin Lehtisillä Äetsässä ja Kiikoisissa. Sitten Sastamala imaisi Äetsän.

Lehtisten talo ja osa vanhaa navettaa olivat sen jälkeen Sastamalan puolella. Uudempi navetta jäi edelleen Kiikoisiin. Samaa rajaa pitkin kulki myös Satakunnan ja Pirkanmaan maakuntaraja.

- Kolmen kunnan asukkaana olen ollut, vaikka kertaakaan en ole muuttanut.

- Ei oikeastaan tunnu miltään, Juhani Lehtinen nauraa koko asialle.

Pari askelta riittää

Kun tilalla oli vielä lehmiä, piti Juhani Lehtisen käydä lypsyllä naapurikunnan puolella.

Itse asiassa Lehtisen ei tarvitse ottaa kuin pari askelta kotitalon ovelta, kun hän on tehnyt matkan Sastamalasta Kiikoisiin.

- Raja on ihan tasan tarkkaan rakennuksen etuseinässä, Juhani Lehtinen näyttää.

Nyt tämä raja häviää, kun Kiikoinen liittyy Sastamalaan tammikuun ensimmäisenä päivänä 2013. Samalla maakuntaraja siirtyy.

Tuore kuntaliitos ei hetkauta Lehtisten elämää. Ehkä paperityöt hieman vähenevät, Juhani Lehtinen arvioi rajan poistumisen hyötyjä.

Raja on ihan tasan tarkkaan rakennuksen etuseinässä

Juhani Lehtinen

Koulu toisella puolella, juuret toisella

Lehtinen on käynyt koulunsa nykyisen Sastamalan puolella, joten siinä mielessä hän on sastamalalainen. Toisaalta juuret ulottuvat Kiikoisiin.

- Hyvin paljon tunnen kiikoislaisia. Oikeastaan yhtä paljon kuin sastamalalaisiakin, että sikäli kahden kunnan asukkaana tässä.

Juhani Lehtinen sanoo, ettei kuntarajalla asumisesta ole ollut suurempaa haittaa. Joskus joitakin epäselvyyksiä on ilmennyt, kuten silloin kun Lehtisten ulkorakennuksessa kävi varkaita.

- Yritin vakuutuksesta saada korvauksia ja sainkin hiukan. Mutta ensin tuli kielteinen päätös sillä perusteella, että rakennus ei ole ollut asunnon välittömässä läheisyydessä. Vakuutusvirkailija oli katsonut, että rakennus oli eri kunnassa.

Lehtinen lähettikin virkailijalle ilmakuvan todisteeksi, että rakennus kuuluu samaan pihapiiriin.

- Sitten korvaus heltisi!

Lue seuraavaksi