Pihlajalinna hiipii hiljaa Mänttä-Vilppulaan

Mäntänvuoren Terveys Oy ottaa Mänttä-Vilppulan sosiaali- ja terveyspalvelut hoitoonsa ensi tiistaina. Lääkäriasema Pihlajalinnan ja Mänttä-Vilppulan kaupungin perustama yhteisyritys takaa paikalliset työpaikat ja pyrkii säästöihin.

Mänttä-Vilppula
Mäntän sairaalan pääsisäänkäynti
Petri Aaltonen / Yle

Mänttä-Vilppulan talous näyttää ensi vuonna kääntyvän plussan puolelle muutaman vuoden tauon jälkeen. Yksi osasyy talouden kohentumiseen ovat terveys- ja sosiaalipalvelujen laskevat kustannukset.

Sosiaali- ja terveyspalveluiden vuodenvaihteessa muuttuvat järjestelyt ovat pitäneet Mänttä-Vilppulan kaupungin henkilöstön kiireisenä viime ajat.

- Käytännön järjestelyt ovat hyvin pitkällä. Palvelutuotanto on valmis alkamaan 1.1.2013, sen eteen on tehty kovasti puolitoista kuukautta töitä, kaupunginjohtaja Esa Sirviö kertoo.

Uudella yrityksellä lähes 400 työntekijää

Mäntänvuoren Terveys Oy:n käytännön toimintaa on järjestelty Lääkärikeskus Pihlajalinnan päässä. Suurin työ on tehty tietojärjestelmien kuntoon laittamisessa.

Tietysti olemme vähän sekavissa tunteissa, mutta luottavaisin mielin.

Anne Vuorinen

- Toinen asia oli tietenkin henkilöstön siirtyminen, 370 työntekijää siirtyy kaupungin puolelta yhtiön palvelukseen. Siinä oli tietenkin myös tekemistä, Mäntänvuoren Terveys Oy:n toimitusjohtaja Juha Rautio sanoo.

Rautio kertoo, että Mänttä-Vilppulan kunnan sosiaali- ja terveyspalvelujen vuosibudjetti on noin 23 miljoonaa euroa.

Mänttä-Vilppulan sosiaali- ja terveysalan työntekijöille muutokset ovat olleet viime vuosina tuttuja.

- Ensin Vilppulasta mentiin Mänttä-Vilppulaan. Sitten perustettiin Ylä-Pirkanmaan peruspalvelukuntayhtymä, se ehti olla kolme vuotta. Ja nyt on tämä uusi työnantaja. Tietysti olemme vähän sekavissa tunteissa, mutta luottavaisin mielin, JHL:n luottamusmiehenä toimiva hoitaja Anne Vuorinen kertoo.

Haussa uusi toimintatapa

Mänttä-Vilppulan yhteistyö toimii Pihlajalinnan hankkeen pilottiprojektina. Tekes rahoittaa osan kehityshankkeesta.

- Haemme uutta tapaa tuottaa sosiaali- ja terveyspalveluja yhdessä yksityisen ja julkisen kesken. Pihlajalinna ei lähde tässä hakemaan taloudellista voittoa, vaan uutta toimintatapaa, Mäntänvuoren Terveys Oy:n toimitusjohtaja Juha Rautio sanoo.

Pihlajalinna ei lähde tässä hakemaan taloudellista voittoa, vaan uutta toimintatapaa

Juha Rautio

Mäntässä ihmiset ottavat uuden yhteistyöyrityksen vastaan myönteisin mielin. Palvelut säilyvät paikkakunnalla ainakin seuraavat kaksi vuotta.

- Minulla olisi ainakin tullut lähtö tästä kylästä pian. Olen sen verran sairas, että tarvitsen lääkäreitä lähemmäksi, Aarno Musakka sanoo.

Tampereella asuva, Mäntästä kotoisin oleva Elina Kallio näkee yhteistyössä positiivisia puolia.

- Siinä hommassa on enemmän ihmisiä mukana, enemmän yhteyksiä, enemmän mahdollisuuksia kehittämiseen.

Muutokset eivät näy asiakkaille

Sosiaali- ja terveyspalvelujen asiakkaille ensi viikolla tapahtuva uudistus on kaupunginjohtajan Esa Sirviön mukaan melko huomaamaton.

- Toivomme, että se ei näkyisi käyttäjille muuten kuin parempana palveluna perusterveydenhuollon puolella. Sosiaalipuolihan meillä on ollut aika hyvässä iskussa tähänkin asti.