1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Kiina tiukentaa internetin valvontaa

Kiina on tiukentanut entisestään internetin valvontaa. Käyttäjien on kirjauduttava omalla nimellään palveluntarjoajalle. Verkkosivuja voidaan sulkea ja viestejä tuhota, jos laittomuuksia epäillään.

Ulkomaat
Internetkahvila Pekingissä, Kiinassa, 28. joulukuuta.
Kiinalaismies uppoutui ruutuun internetkahvilassa Pekingissä 28. joulukuuta. Kiina on tiukentanut internetin käyttöä koskevia määräyksiä: Jatkossa käyttäjien on rekisteröidyttävä omalla nimellään palveluntarjoajille. How Hwee Young / EPA

Kiina on tiukentanut internetin käyttöä koskevia määräyksiä. Jatkossa käyttäjien on rekisteröidyttävä omalla nimellään palveluntarjoajille. Arvostelijoiden mukaan Kiina pyrkii rajoittamaan sanavapautta. Kontrollin lisäämistä on pidetty osoituksena siitä, että Kiinan uusi johto pitää internetiä uhkana.

Valtiollinen uutistoimisto Xinhua puolestaan sanoo, että kysymys on muun muassa tietoturvallisuuden takaamisesta ja kansallisen turvallisuuden ylläpitämisestä. Viranomaiset kontrolloivat Kiinassa tarkasti internetin sisältöä.

Kiinan suurin internetoperaattori Sina Corp sanoi aikaisemmin, että käyttäjien rekisteröitymisvaatimus voi vähentää rajusti erittäin suositun mikroblogin Weibon käyttöä. Twitterin kaltaisella palvelulla on Kiinassa yli 300 miljoonaa käyttäjää.

Uusien määräysten perusteella palveluntarjoajat voivat sulkea välittömästi sivuja tai tuhota viestejä, mikäli laitonta informaatiota on havaittu. Palveluntarjoajien on raportoitava viranomaisille epäilyttävistä sisällöistä.

Lähteet: AP, Reuters

Lue seuraavaksi