Sokeriteollisuus houkuttelee uusia jurttiviljelijöitä

Sokeriteollisuus etsii Suomessa uusia sokenrijuurikkaan sopimusviljelijöitä Kiinnostusta sokerin viljelyä kohtaan viljelijöiltä löytyy, mutta epävarmuus vuonna 2015 uudistuvista sokerimarkkinoiden säännöistä jarruttaa intoa.

Kotimaa
Sokerijuurikkaan nostoa pellolla
Tämä näky on mennyt Hämeessä harvinaiseksi. Nyt Sucros etsii uusia viljelijöitä sokerin markkinatilanteen parannuttua. Jurttiviljelijöitä siirtyy myös paljon eläkkeelle.Yle

Esimerkiksi Hämeestä sokerin viljely on loppunut lähes kokonaan. Sokerijuurikasta viljellään Hämeessä enää noin 800 hehtaarin alalla, kun aiemmin jurttiala oli lähes kymmenkertainen.

Tänä vuonna EU:n määrämä sokerikiintiö jäi Suomessa vajaaksi noin 10-tuhatta tonnia.

-Joka vuosi tarvitsemme muutama kymmenen uutta viljelijää. Viljelijätkin vanhenevat. Kiintiötä on jonkun verran vapaana, joten muutama kymmenen uutta viljelijää voidaan ottaa joka vuosi. Tällä hetkellä juurikkaan hinta on vuodesta 2011 vuoteen 2012 nousut. Jonkun verran korotusta on tulossa myös vuodelle 2013. Markkinatilanne näyttää ihan hyvältä, sanoo maatalousjohtaja Matti Kukkola Sucros oy:ltä

-Teollisuus on todistellut kuinka katetuotto, joka jää jäljelle kustannusten vähentämisen jälkeen, on juurikkaalla korkeampi kuin viljalla. Se myös sisältää suuremman riskin ja selvästi suuremman työmäärän viljaan verrattuna. Siksi katteen onkin oltava selvästi korkeampi kuin viljalla, muistuttaa MTK:n kasvinviljelyn asiamies Antti Lavonen.

Viljelijöitä myös huolestuttavat jurttien pitkät kuljetusmatkat ja -kulut tehtaalle Satakuntaan, Säkylään. Ennen tehas oli lähellä, Janakkalan Turengissa.